Захворювання ясен збільшують ризик інфарктів та інсультів

Ротова порожнина є тим місцем, де можуть проживати 500 різних видів мікроорганізмів, готових швидко розмножуватися в цій теплій, темній і вологій порожнині і потрапляти далі в організм через дихальні шляхи і травний тракт.

Проблеми з зубами і яснами пов’язані з деякими серйозними захворюваннями.

• Серцево-судинними захворюваннями: бактерії з ротової порожнини можуть потрапляти у кров і осідати в судинах, що постачають кров до серця. Дослідження вчених з Університету Північної Кароліни (США) виявило, що 85% осіб, які пенесли інфаркт, мали захворювання ясен у важкій формі.

Інсультом: дослідження показали, що люди з захворюванням зубів і ясен у важкій формі мають удвічі більший ризик отримати інсульт, ніж люди без стоматологічних проблем.

Діабетом: діабетикам із захворюванням ясен загрожує в три рази більший ризик отримати інфаркт, ніж діабетикам зі здоровими яснами.

• Пневмонією: дослідники з Університету Буффало (США) встановили, що патогенні респіраторні мікроорганізми, виявлені в зубному нальоті, можуть потрапляти в легені і спричинювати пневмонію.

Отже, не дозволяйте смертельно небезпечним бактеріям розмножуватися у вашому роті. З цією метою:

  • споживайте збалансовану і поживну їжу, обмежте споживання цукру;
  • двічі на день чистіть зуби і ясна за допомогою зубної щітки і нитки;
  • регулярно відвідуйте стоматолога для профілактичних перевірок та очищення зубів.
«Більшість дорослих людей має ознаки захворювання ясен. Близько 14% людей у віці 45-54 років мають захворювання ясен у важкій формі». – Центр контролю та профілактики захворювань США