Ходіння запобігає хворобам

Ходіння є майже чарівним еліксиром, полюбляють казати лікарі. Воно може значно уповільнити розвиток цукрового діабету, знизити артеріальний тиск і допомогти людям зберігати нормальну масу тіла. Тепер дослідження показує, що ходіння також може допомогти людям з хворобою Паркінсона.

Лікарі рекомендують дорослим займатися по 150 хвилин на тиждень помірними фізичними навантаженнями – це лише півгодини на день, п’ять днів на тиждень.

Результати дослідження

«Результати нашого дослідження свідчать про те, що ходіння може забезпечити безпечний і легкодоступний спосіб зменшення симптомів хвороби Паркінсона і поліпшити якість життя», – стверджує керівник дослідження доктор Ергюн Юк (Університет штату Айова, Медичний центр у справах ветеранів міста Айова).

Хвороба Паркінсона виникає в наслідок втрати клітин головного мозку, які продукують речовини – хімічні повідомлення, або нейромедіатори, що мають важливе значення для рухів. Симптоми можуть початися з ледь помітного тремтіння, з часом погіршившись до стану, за якого важко ходити та розмовляти, зі слабкістю та іншими порушеннями здоров’я. Від цього немає ліків, а ліки, що застосовуються для лікування цього захворювання, як правило, з часом перестають діяти.

У деяких людей є проблеми з ходінням. Однак для тих, у кого таких проблем немає ходіння може полегшити симптоми хвороби.

Регулярні фізичні вправи можуть допомогти сповільнити прогресування хвороби Паркінсона.

Варіанти вправ

Це можуть бути:

  • танці
  • їзда на велосипеді
  • пілатес
  • навіть бокс

Ходіння має велику перевагу – люди можуть займатися ним у будь-якому місці, без спеціального устаткування, за власним графіком.

Для дослідження фахівці із команди доктора Юк набирали пацієнтів із хворобою Паркінсона і проводили ряд тестів, щоб переконатися, що вони ходили в помірному темпі, досить швидко, щоб пришвидшити серцебиття, але не набагато. Добровольці ходили протягом 45 хвилин, долаючи в середньому 4,5 км на годину, і пришвидшували серцебиття на 47%. Вчені кажуть, що завершили шестимісячний термін дослідження 48 осіб.

«Ми спостерігали поліпшення фізичної форми, моторної функції, зменшення втоми, покращення настрою і аспектів виконавчих функцій і якості життя», – написала команда доктора Юка в журналі Neurology.

«Аеробне ходіння може бути доступним лікуванням, з низьким рівнем ризику додаткової втоми і депресії, а також поліпшує якість життя при хворобі Паркінсона – як під час старіння, первинної депресії, раку, так і при інших хронічних захворюваннях».

Це одне з останніх у серії досліджень, які показують, що вправи, особливо ходіння, можуть допомогти запобігти хворобі Альцгеймера, інсульту, хворобі серця та депресії. Ходіння може навіть допомогти вам жити довше.

Фото: Джон Крамбольц / Сімейне фото