Коли починається сезон грипу

Сезон грипу, безумовно, не найприємніша пора року – постійний ризик підчепити кашель, жар та, власне, погане самопочуття навіть протягом декількох днів, змушує задуматись про «зимню сплячку»… аж до червня. Єдиний спосіб пережити сезон грипу неушкодженим – це зробити щеплення.

 

Хоча ефективність вакцини проти грипу різниться від року до року, дослідження CDC(Centers for Disease Control and Prevention, Центр контролю і запобігання хвороб) у 2018 року показало, що вакцина проти грипу зменшила ризик потрапляння дорослих до реанімації на 82% – це досить серйозна цифра, коли мова йде про людські життя.

 

Однак ось у чому річ: для того, щоб знати, коли варто вакцинуватися від грипу, вам потрібно знати, коли насправді починається сезон грипу, як довго він триває та як можна вберегти себе та своїх близьких від нього.

 

Коли починається сезон грипу?

Ви можете захворіти на грип протягом цілого року – коли випадки грипу починають частішати, це технічно, вважається сезоном грипу. Зазвичай контролюють ключові маркери грипу, такі як амбулаторні візити, лабораторні тести та звіти про госпіталізації та смерті.
 
Коли ці цифри залишаються підвищеними протягом декількох тижнів поспіль, це вважається сезоном грипу. “Найчастіше зараження грипом починають збільшуватися в жовтні та листопаді і можуть тривати до травня”, – розповідає Алан Теге, доктор медицини, інфекціоніст клініки Клівленда.
 
Згодом розповсюдження грипу має тенденцію до збільшення – зазвичай між груднем і січнем, і триватиме до березня, але неможливо передбачити, коли саме активність грипу буде активізуватися і зменшуватися.

 
Чому грип зростає в холодну пору року?

Звичайно, це все відносно, але, загалом кажучи, грипу просто більше подобаються умови зими.
Грип є заразною респіраторною хворобою, і вірус грипу довше живе в більш холодному та сухому повітрі.
 
Також люди набагато частіше збираються в приміщенні протягом холодних осінньо-зимових місяців і тісніші контакти можуть допомогти вірусу поширитися.
 
Але тісні  контакти в інші періоди року також можуть підвищити ризик грипу, наприклад, наприклад, коли багато людей збираються на круїзних суднах на канікули, – розповідає Річард Р. Кларк, доктор медичних наук, FAAFP, лікар сімейної медицини в амбулаторії Північно-Західної медицини Грейслака.

Коли слід робити щеплення від грипу – і скільки воно триватиме?

Щороку щеплення від грипу стає доступним вже наприкінці серпня, хоча середина вересня є більш поширеною.
 
Намір полягає у розповсюдженні вакцини до настання сезону грипу, і потрібно починати, як тільки у з’являється вакцина, щоб зробити щеплення якомога більшій кількості людей.

 
Кілька досить корисних рекомендацій CDC щодо того, коли робити вакцину проти грипу:

 

  •  В ідеалі, всі, кому виповнилося 6 місяців і які не мають протипоказань, повинні зробити щеплення до кінця жовтня, щоб захиститися найнадійніше.
  • Щеплення проводяться раніше початку сезону грипу, який, як правило, починається у листопаді. “Після вакцинації може знадобитися два-чотири тижні для появи антитіл, які захищають від зараження вірусом грипу в організмі “, – говорить доктор Теге
  • І все таки, якщо ви не змогли вчасно зробити щеплення і раптом опинились незахищеними від грипу вже у січні, це не привід для того, щоб узагалі його пропустити.
  • Згідно з рекомендаціями CDC, щеплення можна робити пізніше початку самого сезону захворювання, до січня та пізніше, оскільки ви можете технічно заразитися вірусом протягом року.  Але захистити від грипу на цілий рік одна вакцина просто не може. Це пояснюється тим, що щороку проводяться щеплення проти грипу у відповідь на поширені для ЦЬОГО РОКУ штами. Як правило, це суміш трьох різних штамів, плюс деякі штами попереднього року плюс нові передбачувані штами.

 
В основному, щороку використовують різні препарати проти грипу, і тому вони мають різний рівень захисту.
 
За матеріалами:  https://bit.ly/3jc5sNw