Що потрібно знати про каву без кофеїну?

У невиправного кавомана чи не єдиною мотивацією прокинутись рано-вранці є філіжаночка ароматної гарячої кави. Не дарма ж існує жарт – заради кави можна піти на все – навіть на роботу. У зв’язку з тим, що кофеїн не всім дозволений – значною популярністю серед тих, хто вже не уявляє своє життя без цього енергетичного напою, користується кава без кофеїну. Але! Який же він енергетичний, якщо в ньому нема кофеїну?

Як відбувається декофеінізація?

Насправді неможливо видалити з кавових зерен абсолютно весь кофеїн, можливо лише суттєво зменшити його вміст. Для цього існує кілька способів, але наразі не всі вони користуються однаковою популярністю, через те, що деякі є надто затратними, а деякі – проводяться за допомогою заборонених шкідливих речовин. До того ж різні способи по-різному впливають на смак і аромат кави.

Нині найбільш популярним є спосіб, який передбачає використання двоокису вуглецю (стисненого газу) і гарячої води. Протягом десяти годин за температури 70 градусів газ перетворюється у рідину і виконує завдання розчинника, тобто витягує кофеїн без шкоди для смаку й аромату зерен.

Пересічна людина навряд чи зможе відрізнити смак і аромат такої кави від звичайної, адже видаляють кофеїн ще з зелених зерен перед обсмажуванням.

Який вміст кофеїну у безкофеїновій каві допустимий?

У світі не існує чітких загальних стандартів щодо вмісту кофеїну у безкофеїновій каві, але провідні виробники проводять заміри і вказують відповідні дані на пакуванні. В середньому в порції розчинної кави без кофеїну є 8,6-13,9 мг кофеїну, а у меленій — 12-13,4 мг (на 100 мг води). Але існують стандарти, які діють в США і Західній Європі, за якими вміст кофеїну у безкофеїновій каві не повинен перевищувати понад 3 мг (звичайна кава має 85 мг кофеїну на 100 мг води). Якщо ж ви купуєте безкофеїнову каву маловідомих чи сумнівних торгових марок, то будьте певні – ви не знайдете інформації про вміст кофеїну на пакуванні. Цілком ймовірно, що такі компанії не витрачають кошти на проведення замірів щодо вмісту кофеїну у їхній продукції після її обробки, а значить є ризик придбати неякісну продукцію.

Кавоманам не завадить знати – можливо самостійно знизити концентрацію кофеїну, додаючи у каву молоко, а також те, що чим вищий ступінь обсмажування кавових зерен – тим менше в них кофеїну.

Як кава без кофеїну впливає на організм?

Тим, хто вважає, що перехід на напої без кофеїну поліпшить загальний стан здоров’я, варто врахувати, що регулярне їх вживання підвищує рівень холестерину, що призводить до звуження судин і погіршення роботи серця. Також в одному з дослідів, проведеним американськими вченими, було довeдено: у людей, які п’ють безкофеїнову каву, відбувається зниження пам’яті протягом дня порівняно з тими, хто п’є ту ж саму кількість класичного напою. Натомість кава без кофеїну на 2-7% знижує загрозу виникнення цукрового діабету, і ця її здатність ефективніша, ніж навіть у популярного трав’яного чаю.

З огляду на вищевказані факти, кожна людина відповідно до своїх індивідуальних особливостей повинна визначитися, якій каві віддавати перевагу.