Стенокардія: симптоми та лікування

Діагноз “стенокардія” знайомий багатьом, але лише той, хто хворіє на стенокардію або має близьких із цією недугою, знає, що це – хронічна форма ішемічної хвороби серця. При ішемії серцевий м’яз не отримує достатнього кровопостачання – атеросклеротичні бляшки в судинах заважають нормальному кровотоку та забезпеченню серцевого м’яза киснем. Якщо це відбувається постійно, у людини можуть виникати напади стенокардії.

 

Як проявляється “кисневе голодування” серця

 

Стенокардія має різні форми, серед яких найпоширенішими є стабільна стенокардія напруження та нестабільна стенокардія. Найчастіше зустрічається стенокардія напруження. Вона має такі симптоми:

 

  • напади болю в грудній клітці під час фізичного навантаження чи емоційного збудження
  • схоже, ніби біль обпалює або стискає серце, багато хто називає це відчуттям “цеглини на грудях”
  • може виникати біль за грудниною, що віддає в ліву руку, плече, під лопатку
  • іноді напад супроводжується запамороченням, утрудненням дихання, відчуттям страху
  • біль триває до 5-15 хвилин і минає після заспокоєння, припинення фізичного навантаження або прийому нітрогліцерину під язик (за 2–4 хвилини)
  •  

Зазвичай напад стенокардії виникає під час фізичного навантаження, рідше – в період емоційного хвилювання, іноді він буває спричинений зміною температури при виході з теплого приміщення на холод, курінням чи навіть переїданням.

 

У перерві між  нападами людину, як правило, нічого не турбує.

 

Важливо пам’ятати: якщо напад не минув впродовж 15-ти хвилин, необхідно викликати “швидку”.

 

Що буде, якщо стенокардію не лікувати?

 

Як вже було сказано, напад стенокардії може минути без застосування ліків або після прийому нітрогліцерину. Але небезпека в тому, що стенокардія є наслідком негативних процесів, що відбуваються в судинах і можуть загрожувати життю в будь-який момент. Адже стенокардія – це ішемічна хвороба серця. Вона з часом може спричинити розвиток хронічної серцевої недостатності, а в деяких випадках передує інфаркту міокарду – гострому прояву ішемії. Тож стенокардія – це стан, який напряму загрожує здоров’ю, а іноді – життю.

 

Лікування та профілактика стенокардії

 

Хоч напад стенокардії можна зупинити прийомом нітрогліцерину, цей засіб не є лікуванням захворювання. Ефективна терапія включає різні заходи, насамперед – зміни у способі життя, які дозволять поліпшити стан судин та уповільнити розвиток атеросклерозу. При стенокардії рекомендується зменшити кількість тваринних жирів у раціоні, вживати менше солі, копчених страв, відмовитися від вживання алкоголю та куріння.

 

Важливо стежити за артеріальним тиском – підвищений тиск ускладнює перебіг стенокардії та загалом підвищує ризик розвитку так званих серцево-судинних катастроф: інфарктів та інсультів.

 

Лікувальні та профілактичні заходи передбачають також прийом вітамінів та мінералів, які підтримують серцевий м’яз. Йдеться про спеціально розроблені “кардіологічні” вітамінно-мінеральні комплекси. Від звичайних вітамінів вони відрізняються не тільки складом, а й дозуванням певних складників та формою випуску. Оптимально, коли лікарський засіб можна вжити, розчинивши у воді.

 

Читайте також:

 

РЕКЛАМА

 

Ротавіт Кардіо – містить калій, магній, селен і цинк, а також вітаміни С, Е та D3 і вітаміни групи В.

 

Усі ці речовини підтримують роботу серця, допомагають у профілактиці та лікуванні ішемічної хвороби серця. Кожна із цих речовин підсилює дію одна одної. До комплексу Ротавіт Кардіо входять екстракти глоду та пустирника, які також позитивно впливають на роботу серця.

 

Цей засіб розроблено спеціально для застосування в кардіології. Завдяки зручній формі застосування – розчинному порошку – Ротавіт Кардіо рекомендують в комплексній терапії ішемічної хвороби серця і стенокардії, а також в період реабілітації після інфаркту міокарда людям різного віку та з різними супутніми захворюваннями.