Головна причина самогубств – депресія

7 квітня – Всесвітній день здоров’я.

Цього року  цей день присвячений проблемі депресії – другого за поширеністю фактору, що приводить до непрацездатності або втрати здоров’я, і ​​головній причині 128 000 самогубств, що стаються у Європейському регіоні ВООЗ щорічно. Число людей із депресивними розладами коливаються в діапазоні від 3,8% до 6,3% від загальної чисельності населення.

ВООЗ закликає:  ” Можливо, розповівши про свою депресію, ви не зможете відразу її позбутися, але почати говорити – це перший важливий крок”.

Навіть за умови доступу до послуг, багато людей, які страждають депресією, уникають лікування або відкладають його зі страху перед упередженим ставленням чи дискримінацією. Така ситуація, в поєднанні з недостатнім державним фінансуванням, стала причиною величезних прогалин в діагностуванні та лікуванні депресії і призвела до того, що тільки невелика частка людей, які страждають від цього захворювання, отримують належну допомогу.

В найгіршому випадку депресія призводить до суїцидів, які є другою (після дорожньо-транспортних пригод) причиною смертності  серед людей віком 15-29 років. У країнах з низьким та середнім рівнем доходу показники самогубств є найвищими. Незважаючи на те, що депресія вдвічі більше розповсюджена серед жінок, ніж серед чоловіків, останні є більш схильними до суїцидів: у 2015 році чоловіків серед самогубць виявилося вчетверо більше в країнах з середнім та низьким рівнем доходів.

Депресія підвищує ризик розвитку тривожних розладів та інших неінфекційних захворювань, таких як діабет та хвороби серця. При цьому не слід забувати і про зворотній ефект: люди з цими захворюваннями мають підвищений ризик розвитку депресії. Частково саме тому лікувати депресію слід у неспеціалізованих закладах охорони здоров’я, а також інтегрувати її ведення у програми, пов’язані з неінфекційними захворюваннями,  материнським здоров’ям та здоров’ям дітей та підлітків.

Лікування депресії за допомогою психотерапії  або антидепресантів є економічно ефективним і навіть вигідним: так, у США кожен вкладений у лікування долар повертається у вигляді чотирьох доларів за рахунок поліпшення здоров’я і працездатності. Незважаючи на економічну ефективність, державні витрати на послуги з охорони психічного здоров’я є вкрай низькими у всіх країнах.

Протягом останніх 15 років обсяг доступних нам знань істотно збільшився і тепер нам відомі цільові групи, основні фактори ризику, а також ступінь ефективності профілактичних і лікувальних заходів у боротьбі з депресією. Доведено, що такі заходи можуть не тільки знижувати поширеність депресії, а також запобігати виникненню нових або повторних випадків. Оскільки у більшості людей з депресією раніше хоча б один раз вже виникали депресивні епізоди, зниження частоти рецидивів цього стану може забезпечити значні переваги.

За матеріалами сайту Українського бюро ВООЗ