Погляд на піст з точки зору здорового харчування

Не знаємо, як щодо очищення душі, а от з очищенням тіла у наших предків проблем не було. Після довгої і малорухливої зими так хочеться скинути з себе не лише важкий верхній одяг, а й кілька зайвих кілограмів… Тому, не випадково, що найдовший семитижневий піст припадає на початок весни (у цьому році це період із 27 лютого по 15 квітня) і є найсуворішим.

Якими б різними не були погляди на церкву та релігію, але прослідкувати логіку посту дуже просто. Традиційно Великий піст не починається раптово, йому передує підготовчий період: наприклад, дні без м’яса компенсуються тією ж Масляною. У перший день (пригадуються «розвантажувальні» дні перед дієтами) бажано взагалі відмовитися від їжі, з фізіологічної точки зору це пояснюється тим, що стінки шлунку звужуються, і обмежуватися у їжі стає набагато легше…

Якщо ви погодилися, що передвесняний піст ідеально підходить для очищення організму та приведення себе в форму,  давайте розберемося, що ж можна, а що ні у цей період.

Суть Великого (Великоднього) посту в цілковитій відмові від жирів тваринного походження (м’ясо, яйця і навіть риба), солодощів і молочних продуктів. Щодо риби, з релігійної точки зору її дозволяється їсти на Благовіщення (7 квітня), в Лазареву суботу та Вербну неділю (13-14 квітня). Якщо подивитися на це з іншого боку, ці три свята якраз припадають якраз на ту декаду, коли очищеному але трохи стомленому організму буде корисно збагатитися фосфором та кальцієм. Не рекомендується їсти пшеничний (білий) хліб та здобу, що теж не новина для тих, хто стежить за своєю вагою. Заборона алкоголю теж вмотивована, адже він не тільки згубно діє на організм, а й посилює апетит.

Але повністю відмовитися від продуктів тваринного походження, які так необхідні нам для життєдіяльності, буде не так вже й корисно. Варто подбати про рослинні аналоги.

«Живи Активно» пропонує перелік дозволених продуктів та поради, що допоможуть «пережити» піст комфортно і без шкоди для вас:

Усі види злаків: ячмінна та пшенична крупи , гречка, рис, горох, просо (пшоно), кукурудза.

Смачна порада: додайте до каші невелику кількість підсмажених на олії цибулі, моркви та грибів.

Дієтичні хлібці чудово підійдуть замість хліба.

Смачна порада: пісне печиво із цільнозернових культур послужить замінником здоби.

Сміливо вживайте усі види овочів, але не зловживайте консервованими

Смачна порада: поповніть свій щоденний раціон корисними новинками, наприклад, рукколою, шпинатом чи брокколі. Приготуйте овочеві котлети, фантазуйте!

Фрукти замість солодощів – це так просто.

Смачна порада: фруктовий салат стане смачнішим з ложечкою меду, а з напоїв приготуйте узвар із сухофруктів. І не забувайте про горіхи!

Бобові – джерело білка, а отже – альтернатива м’яса.

Смачна порада: коли набриднуть квасоля та горох, спробуйте нут, пікантні нотки його смаку вас неодмінно здивують.

Спеції: з ними навіть найпісніша страва стане справжнім делікатесом.

Смачна порада: відкрийте для себе ферментований солод в якості харчової добавки, його властивість знижувати рівень холестерину в крові, поліпшувати травлення та підвищувати енергетичний тонус допоможуть організму перейти на здорове харчування, а також подвоять засвоюваність корисних речовин.

І не забувайте, що перехід на звичне харчування  повинен бути поступовим. Смачного посту!

Підготувала Ася Дан