Фенхель – чим корисний і як їсти

Нерідко правильне харчування асоціюється зі  складними продуктами, типу насіння Чіа, спіруліни або ягід годжі, і під тиском моди і реклами багато людей просто забувають, що проста капуста набагато корисніша за всі ці чудодійні добавки. Саме тому ми вирішили розповісти про цю не найпопулярнішу  рослину детальніше. Його незаслужено обходять увагою в нашій країні, хоча він доступний в багатьох магазинах, просто готується і надзвичайно корисний. Італійська і французька гастрономічні культури обирають його, а не кріп, на який він так схожий. За смаковими якостями та ароматом фенхель близький до анісу.

Ця рослина багата на поживні речовини, найважливішим з яких є анетол – один з найпотужніших засобів проти раку. Вітамін С, найактивніший в фенхелі (17% від денної норми), здатний нейтралізувати вільні радикали, що викликають в організмі запалення, а харчові волокна в фенхелі обмежують зростання рівня холестерину в крові. Довгі, витончені гілочки фенхелю також містять такі корисні речовини, як марганець, кальцій, залізо, магній, фосфор, мідь, пантотенову кислоту, вітамін В6 і тіамін.

Ще один бонус: масло з насіння фенхелю може стати ефективним і безпечним способом лікування дитячих кольок.

Крім всіх перерахованих плюсів, фенхель має яскравий смак і аромат. Дуже корисними є  свіжовичавлені соки з фенхелю c лимоном, морквою, шпинатом або селерою.

Один з варіантів гарніру для будь-якої страви – це запечений фенхель в поєднанні з морквою, перцем і чебрецем. Овочі розрізаються і викладаються в змащену олією форму на 40 хвилин.


Салат з фенхелю з яблуками

  • фенхель: 2 шт.
  • яблука: 2 шт.
  • салат айсберг: 1 пучок
  • мигдаль: 2 ст. ложки

Для заправки

  • оливкова олія: 50 мл
  • лимонний сік: 1 ст. ложка
  • чорний мелений перець та сіль: за смаком

Як приготувати Салат з фенхелю з яблуками

Готуємо так:

  1. Фенхель, яблука та листя салату помити і обсушити. Фенхель нарізати тонкими дольками. Листя салату порвати руками, а яблука почистити і нарізати середнього розміру шматочками. Мигдаль злегка підсмажити на сухій сковороді.
  2. Приготувати заправку: з’єднати оливкову олію з лимонним соком, посолити і поперчити за смаком і збити до однорідного стану. Купити модульні картини Львів
  3. З’єднати фенхель, яблука та листя салату, перемішати, полити заправкою і посипати підсмаженим мигдалем.

Купуючи фенхель, обирайте чисті, тверді і щільні цибулини блідо-зеленого кольору без вм’ятин і виділення соку.

Зберігати свіжий фенхель найкраще в холодильнику до чотирьох днів.

Висушене насіння фенхелю може зберігатися протягом півроку в герметичному контейнері в прохолодному і сухому місці.