Як святкують Великдень в інших країнах

 Великдень – свято миру, добра і перемоги життя над смертю. В усіх християнських общинах дотримуються основних великодневих ритуалів – це і відвідання святкового богослужіння, і фарбування яєць, і святкова здоба.  Однак у кожній країні є свої особливі традиції та символи Великодня, із якими ми вас сьогодні ознайомимо.

Саме в Німеччині вперше з’явився один із популярних символів Великодня – кролик, який приносить у корзинці великодні ласощі. За однією легендою, богиня весни та родючості Еостра перетворила птаха у кролика, але він продовжував нести яйця і ховав їх у саду. Інша легенда пов’язана з біблійною історію про Ноїв ковчег. Коли ковчег під час Великого Потопу наштовхнувся днищем на верхівку гори Арарат, у ньому пробилась діра. Тоді кролик закрив її своїм хвостиком і врятував всіх від загибелі. Кролик – улюблений персонаж Великодня у німецьких дітей, адже батьки заздалегідь готують маленькі корзинки, кладуть туди шоколадні яйця і цукерки та ховають їх у будинку. А діти потім шукають гостинці від великоднього кролика. Також у Німеччині є традиція плести із гілочок, квітів та стрічок вінки, святити їх у церкві і прикрашати ними будинки. У святкову суботу у багатьох німецьких містах влаштовують Великоднє вогнище, що символізує перемогу над зимою та прихід весни.

Цікава традиція є в Англії: у ці святкові дні на вулицю прийнято виходити винятково у новому одязі – адже це свято знаменує прихід весни і початок нового життя, тому Великодневі свята – час «шаленого» шопінгу: скрізь розпродажі та неймовірні знижки. Ще одна традиція – прикрашати храми, домівки і святковий стіл квітами, особливо білими ліліями, що є символом материнства і непорочності. За легендою, богиня родючості Юнона, годуючи дитину, пролила трохи молока на землю – у тому місці розквітли білі лілії. Чистий четвер називають Четвер милостині – у цей день монарх традиційно роздає у соборі мішечок з монетами (кількість яких відповідає віку монарха). Кожного року Єлизавета II проводить цю символічну церемонію у соборі одного з міст Англії.

У Франції головним символом свята вважається дзвіночок. Його дзвін символізує вічне життя і радість. І дорослим, і дітям прийнято дарувати шоколадні монетки – щоб гроші водилися.

У Польщі найцікавіше починається на наступний день після Великодня, який називають «Мокрий понеділок» – у цей день молоді люди обливають один одного водою, що символізує вдачу, здоров’я та добробут. Ця традиція також допомагає молодим панянкам зрозуміти, кому вони подобаються.

Невід’ємною частиною свята в Іспанії є релігійний Великодній хід, під час якого розігруються Страсті Христа. Учасники процесії проходять вулицями в гостроконечних ковпаках з отворами для очей, уособлюючи собою грішників, які каються. Також прийнято прикрашати пальмові гілки – щороку родини змагаються у цьому мистецтві.

Жителям та гостям столиці Італії випадає особлива радість – вийти на площу Ватикану, де сам Папа Римський читає великодню проповідь. Святковий стіл в Італії неможливо представити без коломби, що нагадує паску, але має лимонний аромат і вкрита мигдальною глазур’ю. Ця випічка може мати форму голуба або хреста. Святковий понеділок італійці називають Pasquetti (Маленький Великдень) – у цей день вони йдуть на пікнік і проводять час із рідними та друзями.

В Америці популярною є традиційна великодня забава – катання яєць по газону. Учасники мають спускати великодні яйця зі схилу, і виграє той, у кого яйце далі «пробіжить». Найбільше змагання відбувається на газоні поблизу Білого дому.

У Норвегії є унікальний феномен – великодні детективи. Неймовірно, але там у цей час всі традиційно дивляться детективи по телевізору і читають гостросюжетні романи цього жанру. Вважається, що початок цій традиції поклала реклама детективного роману, яку видавництво Gyldendal розмістило в газетах у Вербну неділю у 1923 році. Однак самі норвежці зізнаються – у них таке спокійне життя, що їм не вистачає гостроти відчуттів, тим більше – що ще робити на дачі на вихідних, як не читати детективи? Також в Норвегії прийнято прикрашати будинки жовтими нарцисами і зображеннями курчат – міста у ці дні стають яскраво-жовтими.

Щодо великодніх традицій у нас, в Україні, то не можна не згадати про писанки. Щорічно проводяться фестивалі писанкарського мистецтва, на яких можна побачити справжні шедеври – кожен елемент розпису має своє значення та є особливим символом. При чому традиції розпису варіюються в залежності від регіону. На Великдень родини приходять до церкви із корзинкою на святкову службу, і священик окропає їх святою водою. Чим більше святої водички попало – тим більше здоров’я та благополуччя увійде до домівки в цьому році. Ну а після традиційної освяти популярною є «битва писанками» – виграє той, чиє яйце не потріскалося.

За повір’ям, доки на Великдень чутно дзвін дзвонів у церквах і всюди звучить урочисте «Христос Воскрес!» і «Воістину воскрес!» – добро перемагатиме над злом і кінця світу не буде.

Христос воскрес!

Підготувала Галина ТЕЛИЧУК 
спеціально для “Живи активно!”

Також читайте “Традиції Великодню в Україні”

“Великодні гаївки”