Перші зморшки можуть з’явитися вже в 15 років

 

Перші зморшки можуть з’явитися вже в 15–17-річному віці на чолі, у 25–30 років формуються зморшки на місці «ямочок» на щоках, у 35–40 зморшки видовжуються і з’єднуються під підборіддям у глибокій складці, а після 40–45 років стає зморшкуватою шкіра біля основи носа і навколо рота.

Що слід засвоїти, аби шкіра залишалась молодою і привабливою якомога довше радить дерматовенеролог Світлана Галникіна.


Сонячні промені 

Як не дивно, але головна небезпека криється саме в них. Уникайте зайвого опромінення сонячним світлом. Активний захист від сонця допоможе вам значно продовжити молодість шкіри.

Маючи таку властивість, як «генетична пам’ять», наша шкіра чітко фіксує усі сонячні передозування, навіть незначні опіки у ранньому дитинстві, безжалісно викреслюючи у подальшому з молодості рік за роком. Зневоднення, стоншення, велика кількість дрібних зморшок, гіперпігментовані плями – такі «відбитки» можна побачити на шкірі людей, які нехтують цим простим правилом… До речі, щодо користування солярієм – в Європі дерматологи вже давно застерігають людей від цієї небезпечної процедури. А в Німеччині цього року навіть суворо заборонили відвідувати солярій особам, які ще не досягли 18-річного віку.

Тютюнопаління

Шкіра жінок, які палять, старіє у чотири рази швидше, тому що нікотин дуже згубно впливає на її стан. Якщо вже не в силі відмовитися від такої шкідливої звички, варто подбати про надходження в організм достатньої кількості вітаміну А (зелені і жовті овочі, бобові, персики, абрикоси, яблука, виноград, кавун, диня, шипшина, обліпиха, черешні, риб’ячий жир, печінка), вітаміну С (вишні, шипшина, болгарський червоний перець, чорна смородина, обліпиха, яблука, перець зелений солодкий, петрушка, ківі, цитрусові, грецький горіх), вітаміну Е (рослинні олії) та провітаміну бета-каротину (гарбуз, морква, зелена цибуля, щавель, шпинат, латук, салат, капуста, помідори, червоний перець, броколі, грейпфрут, слива, персик, диня, абрикос, хурма, аґрус, чорниця, чорна смородина).

Раціональне харчування

До «чорного списку» вашого раціону можете сміливо заносити майже всі кондитерські вироби, більшість сучасних молочних продуктів, які містять крохмаль та модифіковані добавки, рослинні рафіновані олії, зокрема маргарин, солодкі напої та промислові соки. Компонентами молодості можна назвати злакові, що не зазнали значної технологічної обробки, також низькокрохмалисті овочі (капуста, зеленина, перець, томати). На найвищій сходинці уповільнення старіння знаходяться різні ягоди, особливо червоного та чорного кольорів (малина, смородина, ожина, чорниці тощо). А от екзотичні фрукти, які ми самі позиціонуємо як джерело корисних речовин, краще вживати у невеликій кількості.

Дієти для схуднення

Як правило, людина, яка «сидить на дієті», вживає одноманітну їжу, відтак організм не забезпечений усім необхідним, безперечно при цьому страждає й шкіра. Між тим, чи не основною умовою для підтримання гарного тургору дерми є стабільна маса тіла. Різке схуднення аж ніяк не поліпшує її стан, особливо коли йдеться про шию та обличчя.

Психологічний стан людини

Стреси призводять до різкого спазму судин, в результаті стресовий гормон – кортизон – гальмує процес колагеноутворення, і шкіра виснажується, зморщується, а відтак і старіє значно швидше. Не можна залишити поза увагою й хронічний стрес, синдром вигорання на роботі, які знижують захисні функції шкіри, виснажують енергетичний потенціал її клітин.

Пам’ятайте: ваша шкіра обличчя, зони декольте потребує надзвичайно бережного ставлення, косметичні засоби слід наносити легкими, плавними рухами, поплескуючи подушечками пальців від центру до периферії. Одне з головних табу: залишати макіяж на ніч. Не рекомендується користуватися одним засобом тривалий час – шкіра має «відпочивати». Якщо ж вдаєтеся до апаратних методик, дотримуйтеся їх періодичності, оскільки окремі з них можна використовувати лише один або два рази на рік. Підбір процедур має залежати від мети, якої хочете досягти.