Деякі бактерії кишківника сприяють розвитку ожиріння

На прикладі моделі дослідження, проведеного на мишах, було встановлено, що при раціоні з високим вмістом жиру певний вид бактерій кишечника може призводити до збільшення небажаної ваги.

Наявність деяких бактерій з високим вмістом жирів у раціоні може сприяти збільшенню небажаної ваги. Майкл Блаут, PhD, голова кафедри гастроінтестинальної мікробіології Німецького інституту харчування та його колеги досліджували вплив людської бактерії Clostridium ramosum на 3 групи мишей. У мишей першої групи була спрощена мікрофлора кишечника людини (бактерії) із 8 видами бактерій, включаючи Clostridium ramosum; у другій групі була спрощена мікрофлора кишечника людини за винятком Clostridium ramosum; а в мишах третьої групи жили тільки Clostridium ramosum. Мишей годували їжею із високим або низьким вмістом жирів протягом 4-х тижнів. Згідно з результатами дослідження, при раціоні із високим вмістом жирів, миші з Clostridium ramosum набирали вагу. І навпаки, миші, які не мали Clostridium ramosum, мали меншу ступінь ожиріння, навіть якщо їх годували їжею із високим вмістом жирів. Миші всіх груп, яких годували їжею із низьким вмістом жирів, залишилися худими, що вказує на те, що вплив Clostridium ramosum відбувається тільки в поєднанні з вживанням великої кількості жирів.

Результати також показали, що миші з Clostridium ramosum до того ж мали більшу експресію гена транспортера глюкози 2 (GLUT2) – білка, який сприяє всмоктуванню глюкози і фруктози, і білка – транспортера жирних кислот. Clostridium ramosum стимулює засвоєння поживних речовин у тонкому кишечнику і тим самим сприяє розвитку ожиріння.

Woting A, Pfeiffer N, Loh G, Klaus S, Blaut M. Clostridium ramosum Promotes High-Fat Diet-Induced Obesity in Gnotobiotic Mouse Models. mBio.

 

Також читайте “Вітамінно-білкова дієта – прощаємось із кілограмами”

“Чим більше з’їси, тим більше схуднеш”

“Маса тіла залежить від часу пробудження”