За ожиріння відповідальні гени

Чим менше копій генів, відповідальних за фермент травлення (амілази) у слині, успадковує людина, тим вищий вона має ризик набрати зайву вагу впродовж життя.

Амілаза – це фермент, що розщеплює крохмаль до складних вуглеводів, і відноситься до ферментів травлення. Цей фермент призводить до виникнення солодкуватого присмаку при тривалому пережовуванні продуктів, що містять крохмаль (наприклад, рису або картоплі), але без додавання цукру. Амілаза міститься у слині, де і починається процес травлення.
Копії генів (варіація числа копій генів) – виникають у результаті незбалансованих хромосомних перебудов, тобто мутацій, які впливають на зміну хромосом. Таких мутацій, як делеція (втрата ділянки хромосоми) і дуплікація (повторення ділянки хромосоми).

Британські вчені встановили, що гени мають не менший вплив на вагу людини, ніж її харчові звички. Це доводять результати міжнародного дослідження. Вони демонструють зв’язок між кількістю копій генів амілази та ризиком захворіти на ожиріння. Ті, що мають більше таких копій генів, рідше мають зайву вагу, ніж ті, у кого лише дві копії таких генів. Від цього напряму залежить те, як організм людини переробляє та утилізує вуглеводи, отримані з їжею. Втім, без подальших досліджень поки невідомо, чи буде ефективним у лікуванні людей із генетично зумовленою зайвою вагою застосування певних ферментів.

Вчені сподіваються, що в майбутньому наявність генетичної схильності до накопичення зайвої ваги можна буде визначати за допомогою простого тесту крові або слини, який показуватиме вид амілази в організмі.

Зважаючи на те, що проблема зайвої ваги та ожиріння є поширеною в усьому світі, і далеко не в усіх випадках дотримання певного режиму харчування дає бажаний ефект, можливість медикаментозного впливу, ймовірно, була б не зайвою.

„Low copy number of the salivary amylase gene predisposes to obesity”, Mario Falchi et al.; Nature Genetics, DOI: 10.1038/ng.2939

 

Також читайте “Дієта «Мінус фунт»”

“П’ять фактів про холестерин”

“Білкова дієта від П’єра Дюкана”

“Дієта для тих, хто завжди поспішає (дієта для бізнес-леді)”

“Худнемо на воді: водна дієта”

“Як позбутися харчової залежності?”