Раннє застосування гормональних протизаплідних засобів таїть небезпеку

За результатами австралійського дослідження перебігу вагітності життєві звички в юності можуть негативно вплинути на артеріальний тиск (АТ) та ризик серцево-судинних захворювань у зрілому віці. А саме – споживання алкоголю хлопцями, застосування пероральних контрацептивів дівчатами, надмірне вживання солі та підвищений індекс маси тіла (ІМТ) – це важливі фактори, що впливають на показники АТ в молодому віці.

Дослідники повідомляють, що суттєві відмінності показників АТ, які були виявлені між особами, що дотримуються здорового способу життя, та тими, хто має несприятливі звички, можуть значним чином вплинути на ризик розвитку ішемічної хвороби серця та серцевого нападу в дорослому віці.

Застосування пероральних контрацептивів значним чином підвищує АТ у дівчат. Наприклад, систолічний АТ у дівчат, що приймали пероральні контрацептиви (30% групи), був на 3,3 мм рт.ст. вище, ніж серед учасниць, що не приймали цих препаратів, та зростав зі збільшенням ІМТ. Автори стверджують, що такі результати розширюють знання про застосування пероральних контрацептивів серед підлітків.

За матеріалами журналу “Медікс. Антиейджинг”.