Психологія здоров’я – чому зникає бажання

У вашому житті відсутній секс? Ви не самотні. Сьогодні жінки мають менше часу на секс, аніж у 1950-х роках.

Регулярне статеве життя є корисним для здоров’я, воно може задовольнити будь-які емоційні та фізіологічні потреби, а також допомогти партнерам побудувати якомога більш довірчі стосунки.

Чому виникає затишшя? Можна все списати на повну нестачу часу, проте є безліч інших факторів – від підвищення ваги та перименопаузи до «технологічного перенасичення» у спальні. Корисні поради від експертів.

1. Ваше ліжко більше не сексуальне

Ліжко слід використовувати лише для сексу і сну. Так чому ж багато хто не уявляє свого ложе без третього чинника – смартфона або ноутбука?.. Уся ця техніка може викликати безсоння та знижувати статевий потяг.

Зрештою, важче ініціювати секс, якщо ваш партнер ховається за газетою чи то приклеївся до телевізора, або ваші руки зайняті пошуком Інтернету, а не його тілом.

Порада: Зробіть спальню зоною вільною від технологій. Якщо вам потрібно запланувати інтим, як ви плануєте зустріч, зробіть це!

2. Деякі ліки крадуть секс-драйв

Яка іронія… Ви починаєте приймати оральні контрацептиви, щоб мати вільний, захищений секс. Деякі маленькі чудодійні пігулки містять естроген, що стимулює вироблення глобуліну – основного білку, що зв’язує стероїдні гормони. Своєю чергою, він може пригнічувати тестостерон і, відповідно, статевий потяг.

Інші потенціальні ліки-крадії вашого лібідо – антидепресанти.

Порада: Спитайте вашого лікаря, чи мають препарати, які ви приймаєте, побічні ефекти щодо зниження лібідо. А стосовно методу контрацепції – спробуйте такий, що не впливатиме на гормони, приміром презервативи, піхвову діафрагму або спіраль.

3. Сучасний перенавантажений ритм

Своє життя ви проводите на роботі, у тренажерному залі, у хатніх справах, турботах про родину тощо. І так до опівночі… Такий сучасний ритм може геть виснажити, а хронічні стреси – призвести до каскаду гормональних змін, що порушують цикл сексуальних реакцій тіла. До цього шаленства додамо і «технологічний бум» у спальні та його згубний вплив на лібідо.

Порада: На думку експертів, хаотичний секс – не вихід. Вам потрібна якась серйозніша «стратегія». Насамперед встановіть часове обмеження користування ґаджетами у спальні. За порадою сексолога, заспокійлива ванна – чудова альтернатива, додайте кілька крапель ефірної олії іланг-ілангу – вважається, що її аромат підвищує сексуальну чутливість.

4. Ви не у захваті від свого тіла

Чимало жінок відмовляються експериментувати у сексі через надмірну вагу або зміни форм внаслідок вагітності. Проте багато хто підхоплює нав’язані ЗМІ уявлення про ідеальне тіло та сексуальність. Меседж такий: слід мати власну думку та любти себе, довіряти партнерові та не боятися пробувати разом щось нове.

Порада: Жінки мають унікальний талант не любити в собі те, що інші вважають привабливим. Не соромтеся питати, що Йому подобається у вашому тілі. Компліменти допоможуть вам почуватися впевненішою у собі.

Але не варто недооцінювати ефект від втрати пари кілограмів. За результатами нещодавнього опитування Health.com, 37% респондентів зізналися, що після схуднення вони сприймають себе більш сексуальними. Фактично, навіть незначна втрата ваги може стати поштовхом до відновлення секс-драйву.

5. Почалася перименопауза

Гормональні порушення, зокрема зниження рівня естрогену, призводять до фізіологічних змін, внаслідок яких статевий акт сприймається як біговий марафон із камінчиком у шкарпетці. Вагінальні тканини стають менш змащеними, відповідно, сухість спричиняє больові відчуття. Логічно, що хворобливий секс швидко перетворюється на його відсутність. Гарячі спалахи також не додають оптимізму.

Порада: Поговоріть зі своїм лікарем про плюси і мінуси замісної гормональної терапії (ЗГТ), що може зменшити симптоми менопаузи. За результатами нещодавніх досліджень, декому крем з естрогеном або супозиторії допомагають при сухості й без застосування ЗГТ. Змазки також стануть у пригоді, особливо якщо турбує біль при статевому акті.

6. Партнер «не в настрої»          

Можливо, він емоційно вичерпався. Іноді непросто висловити свої почуття повною мірою, розповісти про те, що турбує. Або ж чоловік хоче, щоб у ліжку ви брали ініціативу в свої руки.

Порада: Не звинувачуйте. Зрозуміло, що, ймовірно, ви почуватиметеся покинутою. Проте не варто нападати, на кшталт: «Що, чорт забирай, коїться?». Інакше партнер просто замкнеться у собі. Відсутність сексуального життя може сприйматися чоловіками як особиста поразка. Адже вони вважають, що зі свого боку роблять величезний вклад у статеве життя.

7. До вас завітала депресія

Так, тут не до сексуальних звершень. А жінки відчувають це особливо гостро. Вони часто ізолюються від оточення, і це може погано впливати навіть на найромантичніші стосунки. Антидепресанти допоможуть додати барв, але деякі з них впливають на здатність відчувати оргазм.

Порада: Помічаєте, що з вашим лібідо щось не те, коли почали приймати нові ліки? Зверніться до свого лікаря – можуть бути альтернативні варіанти. Насправді, є декілька способів знов отримувати задоволення від життя. Наприклад, психотерапія не викликає сексуальної дисфункції та є ефективною, особливо, якщо депресія легкого або середнього ступеню. Лікарі радять займатися будь-якою фізичною активністю – вона покращує настрій, додає енергії, а також підвищує приплив крові до статевих органів.

8. У ваших стосунках з’явилася віагра

«Віагранізація» захопила не лише літніх чоловіків. Молоді люди також приймають ліки для покращання еректильної дисфункції, іноді просто для збільшення витривалості. Та наслідком може бути фізичне та емоційне виснаження обох партнерів. Приміром, чоловік прийняв пігулку і готовий до секс-марафону, але жінка потребує більше часу, щоб збудитися, налаштуватися на відповідний лад.

Порада: Знайдіть час для легких сексуальних розмов (не у ліжку). У невимушеній обстановці жінці простіше висловити своє бачення, запропонувати варіанти, як зрівняти сили на інтимному ігровому полі.

9. Вібратор – паличка-рятувалочка

Отримуєте більше задоволення від вібратора, ніж пеніса? Лікарі переконуть, що ця ситуація зустрічається все частіше. Декому здається, що з вібратором простіше – він доступний і завжди «у настрої». Проте якщо жінка стала секс-рабинею вібратора і віддає перевагу йому, а не чоловіку – це вже може бути серйозною проблемою.

Порада: Краще звернутися до сексолога. Можливо, він допоможе покращити ваші статеві стосунки. Як варіант, порадить оживити інтим новими позами або навіть спробувати вібратор разом.

10. Ви занедужали та втомилися

Деякі жінки, що приймають ліки для покращання лібідо, мають ендокринні порушення, приміром недіагностоване захворювання щитовидної залози. Це може призводити до виснаження, депресії, зменшення сексуального потягу та проблем із фертильністю. Жінки, що страждають на такі хронічні розлади, як фіброміалгія, анемія, цукровий діабет або ревматоїдний артрит, також можуть бути не в гуморі через втомлюваність чи біль у тілі.

Порада: Коли дисфункція щитовидної залози та анемія виявлені та відкореговані, будь-які пов’язані з ними симптоми повинні зникнути. Як вважає Клейтон, маючи хронічний недуг, не слід зациклюватися на ньому, а краще сфокусуватися на пошуку якихось цікавих способів досягнення сексуального задоволення.

За матеріалами статті Леслі Голдман, www.health.com