Здорове харчування: гарбузовий фреш – енергії не буде меж!

Бадьоро починати осінній ранок легко! Склянка соку зарядить енергією і наповнить організм корисними вітамінами. Мабуть, коли мова заходить про сік, в уяві відразу постає апельсиновий свіжо вичавлений сік яскраво помаранчевого кольору. Апельсини, звісно корисні фрукти, але за вікном осінь, а вона щедра на подарунки, тому не гаємо ні хвилини і збираємо урожай.

Гарбуз – осінній продукт № 1

Безліч смачних і корисних страв можна приготувати з універсального овочу. Гарбузовий сік  – допомога організму в нестабільну осінню пору, яскравий помаранчевий колір піднімає настрій, допомагає в боротьбі з апатією та осінньою депресією, зміцнює імунітет. Крім того, гарбузовий сік багатий вітамінами та мікроелементами, корисний і дорослим і дітям.

Цей напій багатий рідкісним вітаміном К, що відповідає за згортання крові. В1, В2, С, РР, Е,  а також кремній, калій, магній, цинк, залізо, фтор, але найголовніша заслуга гарбузового соку в тому, що там міститься пектин та клітковина. Вони, як відомо, впливають на кишково – шлунковий тракт, очищуючи організм від шлаків та токсинів. Гарбузовий сік добре вживати при дієтичному харчуванні: насичує клітини організму необхідними елементами, але має низьку калорійність (78 ккал на 100 гр.).

При регулярному вживанні гарбузового соку покращується колір обличчя, зникають вугрі та запалення. Корисний буде вагітним жінкам: гарбузовий сік усуває нудоту та позитивно впливає на нервову систему.  Не всім подобається специфічний смак, але можна міксувати: додавати до гарбузового морквяний, яблучний чи апельсиновий сік.

Попри всі корисні властивості гарбузового соку на людський організм, є протипоказання вживання помаранчевого напою: алергія на гарбуз, діарея чи загострення гастриту.

Не варто займатися самолікуванням чи очищенням організму за допомогою гарбузового соку при важких формах цукрового діабету.

 

Приготування гарбузового соку в домашніх умовах

Очищаємо гарбуз від шкіри, видаляємо серцевину, ріжемо на шматочки. Найлегший спосіб – це отримати сік за допомогою соковижималки. Існує інший варіант приготування соку, але він більш клопіткий: м’якоть перетерти на тертці та віддавити за допомогою марлі (марлю звернути в кілька шарів).  Не готуйте відразу велику порцію соку, краще щодня випивати свіжий напій. М’якоть не варто викидати, вона знадобиться для домашніх косметичних процедур.

Здорова людина може випивати по півсклянки гарбузового соку за півгодини до сніданку. Якщо є порушення в організмі, то перед вживання звернутися за консультацією до лікаря.

Підготувала Ляшенко Інна