Головний біль – як із ним боротися

Лише уявіть, є 300 різних типів головного болю. Не лякайтеся. Визначення локалізації болю та супутніх симптомів допоможе розібратися, як із ним упоратися.

Біль навколо очей

Головний біль у зоні очей може вказувати на його кластерний (серійний) характер. Це означає, що такий біль, як правило, триває протягом декількох тижнів або місяців, перш ніж відступити. Іноді він зачіпає лише одне око, яке стає червоним, набряклим, з’являється сльозотеча. Такий головний біль може віддавати у щоку, ніс, скроню, шию або плече, але зазвичай лише з одного боку.

Також ймовірна поява нежитю або закладеності носа, нудоти і чутливості до світла та звуків. Напад може тривати від 30 хвилин до декількох годин, переважно в один і той самий час кожного дня. Нерідко може з’являтися під час сну. Часто кластерний біль плутають із мігренню. Це один із найбільш сильних, але й рідкісних типів головного болю.

Після нападу кластерного головного болю застосовують триптани у формі ін’єкцій (медикаменти, розроблені для лікування мігрені), деякі місцеві анестетики і вдихання 100% кисню через маску. Інші лікарські засоби, які приймають на регулярній основі, можуть допомогти запобігти нападам. Це кортикостероїди, блокатори кальцієвих каналів, мелатонін тощо.

Біль у шиї

Близько 75% людей, що страждають на мігрень, мають біль у шиї. Загальні фактори, що можуть спричинити його появу: стрес, алкоголь і певні продукти. Для запобігання мігрені використовують β-блокатори, антидепресанти та протиепілептичні засоби. Найкращим варіантом є профілактика болю. Якщо приймати ліки час від часу, підійдуть знеболювальні препарати, як-то ібупрофен, триптани тощо.

Головні болі напруги

Головний біль напруги зумовлений спазмом м’язів в області лоба, шиї, скальпу як наслідок підвищеного м’язового тонусу. Стрес є найпоширенішою причиною цього типу болю, також можуть бути залучені проблеми з м’язами або суглобами. Для полегшення головного болю напруги застосовують знеболювальні засоби. Проте коли він стає хронічним, варто звернутися до лікаря.

Синусовий головний біль

Синусовий тип головного болю виникає через закладеність, набряк і запалення навколоносових пазух (синусит). Його можуть супроводжувати підвищення температури і виділення з носа. Зазвичай допомагають знеболювальні препарати.

Слідкуйте за своїми відчуттями. Якщо біль у будь-якій частині голови або навколо неї стає хронічним та нестерпним, напади відрізняються від тих, що були раніше, мають раптовий характер, супроводжуються лихоманкою, скутістю м’язів в області шиї, запамороченням, двоїнням в очах, потрібно звернутися до лікаря.

За матеріалами www.health.com

Читайте також:

Коли починають діяти знеболювальні ліки 

Погіршення пам’яті: 5 кроків профілактики