​Ознаки емоційної зрілості

Психологи кажуть, що найважливішим показником, що визначає успішність людини, є її емоційна зрілість. Цей показник є значно важливішим, ніж рівень IQ. 

Що саме робить людину успішною? Чому одним вдається досягати видатних результатів, а іншим – можливо, не менш обдарованим та розумним – не вдається?

Емоційна зрілість – важлива характеристика, від якої залежить успішність людини і в соціальному, і в особистому житті. Якщо людина неспроможна контролювати свій емоційний світ, вона не усвідомлює можливостей і обмежень своєї особистості і, отже, позбавлена таких важливих рис як надійність і стабільність. 

Ознаки емоційно зрілої особистості

  • Відкритість і готовність до змін

Емоційно зрілі люди не бояться змін. Вони розуміють, що зміни є необхідною складовою життя – і пристосовуються до них.

  • Самоусвідомлення

Емоційно зрілі люди добре знають свої сильні та слабкі сторони. Отже, розуміють, у яких справах можуть бути найбільш ефективними і чого їм ще треба навчитися. Вони знають, яке саме робоче середовище буде оптимальним для їхнього стилю роботи.

  • Емпатія

Емоційно зрілі люди здатні розуміти почуття інших людей, поважати їхні емоції, співчувати і співпереживати. Відтак, вони можуть ставити себе на місце інших людей і не сприймати вияви емоцій як особисту образу, що дуже важливо в конфліктних ситуаціях.

  • Відкидання перфекціонізму

Емоційно зрілі люди знають, що досконалість – це недосяжний ідеал. Вони націлені на найкращий результат, але усвідомлюють обмеження, повʼязані з реальною ситуацією, і не впадають у відчай через недоліки, що їх вони добре бачать. Водночас вони здатні вчитися на своїх помилках.

  • Врівноваженість

Емоційно зрілі люди вміють підтримувати баланс між особистим і професійним життям, не впадаючи в жодні крайнощі. Вони добре харчуються, достатньо сплять і мають інтереси поза своєю роботою.

  • Цікавість і здатність радіти

Емоційно зрілим людям властива цікавість до зовнішнього світу, вони схильні його вивчати і знаходити в ньому багато приводів для захоплення. Вони не схильні судити; натомість вони налаштовані вивчати можливості. Вони ставлять запитання і відкриті для нових рішень.

  • Вдячність

Люди з високим рівнем емоційної зрілості завжди почуваються вдячними і постійно знаходять підстави для цього. Для них світ ніколи не буває «напівпорожньою склянкою». Вони вдоволені своїм життям і завжди мислять позитивно. Такі люди знають, як зробити світ кращим. 

Тим, хто не може дати лад із власними емоціями, складно розуміти почуття інших людей. А це неминуче призводить до проблем у спілкуванні. І не має значення, наскільки людина кмітлива чи освічена, наскільки у неї високий  IQ – якщо вона неспроможна  розуміти почуття інших людей, то не зможе побудувати ефективні стосунки ні в сім’ї, ні на роботі.   

Концепцію емоційної зрілості вперше було сформульовано в 90-х рр. ХХ ст. психологами з Єльського університету. Сьогодні дослідники розвивають цю концепцію в різних напрямах – наприклад, вивчають, як емоційна зрілість впливає на  професійне життя людини – її кар’єру, взаємодію в колективі та продуктивність праці. 

Зокрема, було встановлено прямий зв’язок між рівнем емоційної зрілості працівників та успішністю компанії. Працівники з вищим рівнем емоційної зрілості більш свідомо ставляться до своїх службових функцій, краще знаходять порозуміння з колегами та своєчасно виконують робочі завдання. Емоційно зрілі працівники не сприймають критику від клієнтів як особисту травму, вони зосереджуються на результатах, а не на почутті образи. Тому такі працівники є більш цінними для компанії, ніж кандидати з подібним рівнем IQ, але нижчим рівнем емоційної зрілості.

Наталія Кошманенко