Пам’ятка: як пережити інфаркт

Серцево-судинні захворювання, а особливо інфаркт – основна причина смертності в усьому світі.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), від гострої серцевої недостатності щорічно помирають 3,8 млн. чоловіків и 3,4 млн. жінок. Понад 80% випадків смерті від ССЗ відбувається у країнах із низьким та середнім рівнем доходу. Україна є одним із лідерів цього сумного рейтингу.

Що таке інфаркт.

Інфаркт міокарда – це ураження серцевого м’яза, викликане гострим порушенням його кровопостачання через тромбоз (закупорку) однієї з артерій серця атеросклеротичною бляшкою. При цьому уражена частина м’язу відмирає і поступово заміщується сполучною тканиною (формується рубець).

Важливо!Загибель клітин починається через 20-40 хвилин з моменту припинення кровотоку. Хоч створення мережі закладі з надання медичної допомоги хворим з інфарктом, все ще велика частка таких пацієнтів, на жаль, вмирають до прибуття в лікарню. Тому дійте швидко! На рахунку кожна секунда. Перша допомога при інфаркті – це термінові дії, які повинні виконати люди, що опинилися поряд з потерпілим.

Симптоми інфаркту:

Дискомфорт у грудях. Більшість інфарктів супроводжуються дискомфортними відчуттями в області грудної клітки, за грудиною, які можуть тривати від кількох хвилин до кількох годин, або з’являтися і відступати. Ці відчуття можуть визначатися як неприємне стиснення, тяжкість або біль.
Дискомфорт в області інших ділянок верхньої частини тіла. До таких відчуттів можна віднести біль, дискомфорт або відчуття повзання мурашок в одній або обох руках, спині, шиї, щелепі або животі.

Задишка. Часто супроводжує дискомфорт у грудях, але може з’явитися і раніше, до появи дискомфорту в грудях.
Інші симптоми.  Може виникати нудота, слабкість або запаморочення голови, з’являтися холодний піт, блідість.

Перша допомога при інфаркті

Якщо ви або хтось поруч із вами відчуває ці симптоми:

  • Терміново викликати швидку допомогу!
  • Чекаючи на швидку, потрібно розжувати таблетку ацетилсаліцилової кислоти для дорослих (150-325 мг) і покласти під язик таблетку нітрогліцерину.
  • Ацетилсаліцилова кислота і нітрогліцерин однаково покращують кровопостачання серцевого м’яза, але мають різноспрямовану дію, тому приймати слід обидві діючі речовини.

Ацетилсаліцилова кислота є антитромботичним препаратом, який зменшує здатність тромбоцитів склеюватися один з одним, і тому на тлі її прийому тромбу набагато легше зруйнуватися. Чому таблетку потрібно саме розжувати? Тому, що на рахунку кожна секунда: поки тромб пухкий (тромбоцитарний), його легше зруйнувати, ніж більш щільний фібриновий. Вживання ацетилсаліцилової кислоти як засобу першої допомоги при інфаркті могло б врятувати життя десятьом тисячам хворих щороку. Вона зменшує ризик смерті на 23%, якщо почати приймати її відразу ж після виявлення підозри на інфаркт міокарда, і протягом наступних 30 днів.

Надалі, за відсутності протипоказів, ацетилсаліцилова кислота в низьких дозах (75-100 мг) має постійно вживатись хворим, який переніс інфаркт міокарда або мав передінфарктний стан.

Дуже важливо чітко дотримуватись вищеописаних дій і надалі – рекомендацій лікаря. Адже майже 80% людей, які перенесли інфаркт, можуть повернутися до нормального життя і в першу чергу – завдяки правильним і злагодженим діям, коли симптоми тільки почали проявляти себе.

У багатьох країнах цією проблемою опікуються на державному рівні. Так, пропаганда здорового харчування та активного способу життя дозволила знизити смертність від серцево-судинних захворювань в США на 40%, а серед чоловіків у Фінляндії – на цілих 80%! Однак якщо кожен буде відповідально ставитись до свого здоров’я та здоров’я своїх близьких, перегляне шкідливі звички, а головне – знатиме ознаки інфаркту та те, яку допомогу потрібно надати, зі статистикою можна буде посперечатись.