Психологія здоров’я – чому важливо завершувати справи?

Згідно з теорією поля психолога Курта Левіна, ми пам’ятаємо краще ті справи, які ми почали але не повністю завершили. В експериментах, творчу діяльність дітей зупиняли та пропонували їм інше зайняття. Як виявилось, за першої ж можливості діти прагнули завершити незакінчену справу. Незавершені дії учасників експерименту згадувались на 90% краще, ніж завершені. В науці цей психологічний феномен носить назву «Ефект Зейгарник» в честь дослідниці.

Як же це виглядає на практиці в звичайному житті?

Ми варимо борщ. Варимо м’ясо і квасолю, чистимо овочі, готуємо спеції. Аж раптом приходить чоловік і каже, що не хоче їсти вдома, а пропонує піти в кафе. І от прямо зараз. Що ми робимо? Правильно. Вимикаємо плиту, відставляємо борщ з думкою: «Ввечері доварю».  А ввечері борщ доварювати вже не хочеться. Відкладаємо, ставимо в холодильник, лягаємо спати…

В результаті – всю ніч думки про борщ. А може ще й приснитися. А якщо на наступний день знову не виходить його доварити? І ще через день? Ми про нього постійно згадуємо, повертаємося в думках. Але не доварюємо. У мене бувало доходило до того, що бульйон, з якого я все збиралась зварити суп, в результаті скисав. Але я ж постійно пам’ятала – «мені треба зварити суп».

5 вправ для активізації творчої енергії.

Як зробити прибирання легким?

Так саме відбувається з будь-якими справами, які ми не завершуємо. Прагнемо завершити, постійно думаємо про них, тим самим відволікаючи життєву енергію. Мозок перебуває у постійному напруженні, що звичайно ж передається на тіло і психіку. Ми відчуваємо роздратування, втому, відсутність сил.

Щоб знизити напруження можна зробити декілька речей:

  • записувати все, що не доробили у щоденник та поступово викреслювати те, що вже зроблено, а то навіть і викреслювати те, що вже не потрібно робити, яке втратило актуальність або на яке точно немає ані сил, ані бажання;
  • одразу відкидати те, що точно робити не будете;
  • розділяти якісь великі справи на менші, планувати окремі невеличкі етапи, які можна буде позначити як завершені;
  • давати собі час на те, щоб не думати про якусь справу, відкласти її, але обов’язково визначити дату, коли ви до цього повернетесь. Мозку необхідна якась дія для відчуття завершення. В даному випадку дія – це визначення дати.

Завершення справ – це важлива складова нашої задоволеності життям і, врешті решт, нашого щастя. Все, що завершено, вже нас не турбує та не відволікає наші сили. Ми вивільняємо ресурс для інших важливих речей.

Марина Шуляк

Психотерапевт в напрямку гештальт-терапії. 

Допомагаю людям пережити зміни в житті та відкрити справжніх себе. Адже ми можемо більше, якщо знаємо хто ми і чого хочемо (с).

Люблю людей та життя, багато чим надихаюся та ділюся цим з іншими. Вірю, що чим більше натхненних людей, тим кращим стає світ навколо 🙂

Приєднуйтеся до нас у Facebook