Психологія здоров’я – як зробити прибирання легким?

Ще три-чотири роки тому я дуже не любила прибирати в квартирі. Півдня суботи чи неділі проходили в розкладанні речей, витиранні пилу, ходінні з пилососом по всім куткам та митті підлоги. Сюди ж додавалось миття сантехніки, прання килимків, миття посуду, а деколи і миття вікон та шафок на кухні. Під кінець прибирання у мене не було сил ні на що більше. Інколи я була зла, а часто – спустошена і сумна. Я ображалась, якщо мене не хвалили за цей подвиг – вимити всю квартиру до блиску.

Кожного разу перед днем ікс, я очікувала, що знову буду втомлена, буду почуватися погано. День до прибирання був вже забарвлений негативно. Очікування вбивали.

Зараз прибирання для мене виглядає зовсім інакше. Немає ніякого негативу, все відбувається в міру моїх можливостей. Я більше не вмираю після. І мені більше не потрібно бути героєм.

Як мені вдалося все змінити?

Поділюся деякими лайфхаками.

Найголовніше – розподіляти задачі.

Слона одразу не з’їси, а маленькими шматочками цілком можливо. Сьогодні розкладаю речі та витираю пил в кімнаті. Завтра прибираю на кухні. Післязавтра – у ванній. А на наступний день проходжуся пилососом та мию підлогу.

Не робити те, що не планувала на сьогодні.

Скільки разів я знаходила себе вже годину заритою в папери, бо їх терміново треба розкласти і щось викинути. Не ведіться на це. Це пастка. Краще виділіть на це час окремо.

Просити про допомогу. Якщо вам ну аж ніяк не подобається робити щось конкретне, попросіть допомогу у чоловіка, дітей. Або домовтесь про те, хто що робить. Наприклад, мій чоловік завжди прочищає труби, бо я цей процес терпіти не можу. Можна і прибиральницю раз на два тижні викликати чи мийників вікон два рази в рік. Я правда ще до цього рівня не дійшла J.

Змінити ставлення до прибирання.

Мені допомогла думка, що я прибираю для себе, а не для когось. Мені приємно, коли в квартирі чисто, речі розкладені по місцях. Як тільки я зрозуміла, що прибираю в першу чергу для себе, з’явилось і бажання прибирати. Своїми руками створювати собі приємність.

Розслабитись.

Що станеться, якщо я не помию підлогу сьогодні? А якщо я взагалі на цьому тижні не буду прибирати? Мене повісять, розстріляють чи засудять? Чи може хтось помре? Мабуть, ні. Я більше не переживаю за те, що скажуть люди. Та й в середині є впевненість, що трохи безладу в житті не завадить. Хоч не так нудно буде J.

Прибирання може стати легким. У мене вийшло. Вийде й у вас!

Марина Шуляк

Психотерапевт в напрямку гештальт-терапії

Допомагаю людям пережити зміни в житті та відкрити справжніх себе. Адже ми можемо більше, якщо знаємо хто ми і чого хочемо (с).

Люблю людей та життя, багато чим надихаюся та ділюся цим з іншими. Вірю, що чим більше натхненних людей, тим кращим стає світ навколо 🙂

Читайте також:

Психологія здоров’я – 5 вправ для активізації творчої енергії