Стрес – спусковий гачок хвороб

Стрес є прихованим спусковим гачком хвороб. Люди, які не вміють знімати з себе щоденний стрес, отримують найрізноманітніші проблеми зі здоров’ям, найбільш поширені з яких – синдром хронічної втоми, часті головні болі, розлад шлунку.

Емоційна відповідь стресу пов’язана з вивільненням гормону кортизолу. Кортизол вивільняється під час стресу корою наднирників. На жаль, довготривале вивільнення кортизолу прискорює процес старіння.

Необмежена секреція кортизолу здатна пригнічувати імунітет, уповільнювати синтез білків (необхідний для відновлення тканин), призводити до втрати нервових клітин, порушень мозкової діяльності, остеопорозу, зменшення м’язової маси, збільшенню надчеревного жирового прошарку, психозів, а також до передчасного старіння і смерті. Довгострокова надлишкова секреція кортизолу внаслідок хронічного стресу може викликати гіпертензію (аномально високий артеріальний тиск) і гіпоглікемію (аномально низький вміст цукру в крові), які мають смертельно небезпечні наслідки.

Докладіть зусиль аби запустити механізм стресової реакції.
• Складайте список запланованих на день справ, розставляючи їх у порядку пріоритетності. Робіть все, що в ваших силах, але не впадайте у відчай, якщо кілька пунктів залишилося невиконаними.
• Полюбіть активне дозвілля, і присвячуйте йому якомога більше часу. Це допоможе послаблювати те навантаження, який стрес накладає на наднирники.
• Якщо ви раптом виявилися втягнутими в конфлікт на роботі, вдома або де-небудь, візьміть тайм-аут, щоб заспокоїтися і подивитися на ситуацію відсторонено – це допоможе знайти спосіб вирішити проблему.

«Не ставтеся до життя занадто серйозно. У будь-якому разі, ви не підете з нього живим». – Елберт Хаббард