Вишиванкотерапія: як орнаменти впливають на організм людини

Зараз у світі тотальне захоплення вишиванками. Але вишиванка – це не лише модно та красиво. Споконвічно українці одягали її для захисту від зла, ретельно продумуючи кожний елемент візерунку. За допомогою правильно підібраних символів можна було прикликати удачу, захиститись від поганих думок, пришвидшити народження дитини і навіть  знайти кохання! Також деякі елементи не бажано було носити тим чи іншим людям. Майстрині нарікають, що з тих пір, як на чоловічих сорочках почали вишивати квіти – перевелись справжні чоловіки в Україні. Так воно чи ні – ми не знаємо, а от у візерунках розібратись допоможемо.

Промовисті орнаменти

У вишиванках переважають геометричні, рослинні та тваринні візерунки.

Так, знавці етнічної символіки рекомендують чоловікам надати перевагу геометричним візерункам: ромби, лінії, зигзаги – все це відноситься до чоловічих символів. Із рослинної символіки чоловікам більше підходить листя, ніж квіти. Найбільш універсальним є дубове листя, адже дуб – символ Перуна – бога сонячної енергії. Наші предки вірили, що таке зображення надасть чоловіку сили та мужності. А от із зображеннями хмелю потрібно бути обережним – це символ молодості, свободи та кохання. Не гоже одруженому чоловіку носити сорочку із таким орнаментом – це своєрідний сигнал, що парубок вільний і готовий до любовних звершень.

Жінкам енергетично ближчі плавні, округлі форми та зображення квітів – це символ чистоти і процвітання роду. При цьому більш старшим жінкам слід звернути увагу на орнаменти з ягодами та плодами (калина, виноград), які символізують безсмертя роду і материнство.

Дітям краще не вдягати вишиванку із символами родючості (ромб із крапкою, круг).

Універсальними знаками, які підійдуть всім, є зірка і сонце.

Вишиванкотерапія
Різні орнаменти впливають на організм людини та її енергетику по-різному. Вважається, що за допомогою правильного візерунку можна вирішити низку проблем. Так, при порушеннях у сексуальній сфері допомагають елементи округлої або спіралевидної форми. Від головного болю допомагають зображення дерев та хвилясті лінії.  Візерунки-обереги – хрест, зірка, трикутник і спіраль – запобігають конфліктам та злим думкам.

 

Червоне – то любов…

Багато потаємних символів також криється у кольорі вишиванки.

Надзвичайно оригінальними є «борщівські вишиванки». Такі сорочки рясно розшиті чорними нитками.

  • Чорний колір – це символ землі, спокою та збереження енергії.  
  • Червоний колір захищає, приносить удачу, наповнює енергією і символізує любов та пристрасть. У традиційному червоно-чорному орнаменті ці дві енергетики взаємно збалансовуються.
  • Дуже елегантно виглядають білі сорочки, вишиті білими нитками. Білий – це символ цноти та природної краси.
  • Жовтий колір уособлює сонце та все живе на землі. Вважалось, що жовтий приносить достаток.
  • Зелений колір – це символ народження та розвитку.
  • Фіолетовий колір поєднує в собі жіноче та чоловіче начало. Тому знавці етнічної символіки рекомендують вдягати у сорочки із фіолетовим елементом  маленьких дітей та вагітних жінок.

Із давніх давен вишиванка була своєрідним оберегом від темних сил, при цьому великого значення набували не лише символи, а і їх розташування – вважалось, що вишивка на грудях захищає душу людини від руйнування та смерті, а вишивка на плечах – додавала сил і захищала від ворогів.

У козаків вишиванки виконували ще одну, більш практичну, функцію: вони зашифровували у вишивці воєнні таємниці: кількість та склад військ.

Шалена популярність української вишиванки сьогодні полягає не лише у хвилі патріотизму (хоча це давня українська традиція – протидіяти злу красою), а і в унікальному поєднанні у ній простоти та вишуканості.

Наступного разу, обираючи вишиванку, керуйтесь не лише вашим смаком, а і знаннями давніх предків. Правильно підібраний візерунок гармонізує, збалансує та врівноважить вашу енергетику, що є особливо актуальним у наші неспокійні часи.