Передчасна втрата зубів впливає на появу зморшок

Передчасна втрата зубів зморшок

Щоб не втратити молодість і привабливість, кожен з нас дбає про свій зовнішній вигляд. Для цього ми доглядаємо за собою використовуючи косметичні засоби, ведемо здоровий спосіб життя, займаємося спортом, користуємося послугами естетичної медицини. А чи здогадувалися ви, що передчасна втрата зубів впливає на кількість зморшок та складок, призводить до асиметрії та порушує гармонійні пропорції вашого обличчя?

Одним словом, мати здорові і красиві зуби не менш важливо для збереження молодості, ніж наявність ідеально гладкої шкіри або підтягнутого тіла.

Як виглядати молодо завдяки зубам та що таке антиейдж стоматологія? Ми запитали у стоматолога-ортопеда, хірурга-імплантолога та засновника клініки «Доросла стоматологія» – Віталія Пчельника.

Віталій Пчельник

Зуби та зморшки взаємопов’язані

Ми майже ніколи не замислюємося про те, як пов’язані овал обличчя та пружність шкіри з нашими зубами. Проте зв’язок між ними найпряміший: м’язи та шкіра нижньої третини обличчя буквально «спираються» на нашу усмішку, і, якщо з нею щось відбувається, це позначається на загальному вигляді.

«Зуби стираються протягом життя – і це норма! Як і поява зморшок. Але це процес поступовий, організм встигає адаптуватися до змін», – каже Віталій Пчельник.

Насамперед, мова йде про вікове стирання зубів. До цього процесу схильні практично всі люди, незалежно від того, наскільки ретельно вони стежать за зубами. Ми розмовляємо, пережовуємо їжу, а верхні та нижні зуби в цей час стикаються та стираються один від одного.

Процес старіння: як змінюється обличчя

У зв’язку зі стиранням, зуби поступово втрачають висоту, а через це м’язи і шкіра нижньої третини втрачають опору. З’являються зморшки, складки, виникають брилі та ефект постійно опущених куточків губ.

«І один із простих методів щодо швидкого омолодження – відновлення висоти зубів керамічними реставраціями», – розповідає стоматолог.

Такий метод реставрації можливий лише в тому випадку, коли у людини є всі зуби. Але коли зуби відсутні навіть частково, це позначається на естетиці обличчя:

«Коли відсутні тільки бокові зуби – знижується висота прикусу, впадають щоки, обличчя виглядає втомленим, змарнілим, а навантаження на передні зуби збільшується, тим самим вони стираються значно швидше, – пояснює

Віталій Пчельник, – При повній відсутності зубів висота нижньої третини обличчя критично зменшується, тому що відбувається атрофія кісткової тканини. Організм «вважає», що якщо в щелепі немає зубів, то альвеолярний гребінь (анатомічна частина щелепи, в якій розташовуються корені зубів) йому просто не потрібний»,

У результаті носогубні складки стають дуже глибокими, западає верхня губа, з’являються зморшки і значні дефекти мови. Всі ці особливості характерні для людей похилого віку.

Як відновити зуби?

Дуже важливо вирішувати проблеми із зубами вчасно та не допускати погіршення проблеми – втрату зубів.

Раніше дуже популярним методом відновлення зубного ряду були металокерамічні мостоподібні протези – конструкції з металу, облицьовані керамікою для естетики. Вони спираються на свої зуби та заміщають відсутні зуби проміжними частинами. Але наскільки вони практичні зараз?

«Після встановлення мостоподібного протезу між ним та яснами залишається непомітний отвір, у якому застрягають частинки їжі, провокуючи розвиток патогенної мікрофлори. Згодом, опорні зуби псуються від впливу бактерій та надмірного навантаження», – попереджає Віталій.

На жаль, через 10-15 років експлуатації дуже часто мостоподібні протези призводять до повного руйнування зубів під ними і виникає необхідність їх видалення.

Ситуація стає ще складнішою, коли людина втрачає бокові зуби і прибігає до використання знімних протезів. До того ж, в місці відсутніх зубів відбувається безперервне зменшення кістки, як ще часто кажуть «просаджуються ясна».

«Знімні протези можуть натирати слизову оболонку, доставляти больові відчуття і розхитувати опорні зуби. У результаті люди самі приходять до того, що їх необхідно міняти», – розповідає Віталій Пчельник.

Ці види протезування втрачають свою популярність, адже часто, після

використання «мостів» люди запитують: «Як відновити зубний ряд, якщо більшість зубів зруйнована?». І вихід є.

Антиейдж стоматологія: як імплантологія допомагає продовжити молодість

Сучасна стоматологія допомагає швидко виправити ситуації на будь-якій стадії та всього за одну операцію.

«Для цього в кістку щелепи встановлюються імплантати, організм «думає», що це корінь зубів та стабілізує рівень кісткової тканини», – пояснює Віталій.

Імітація кореня зуба створює навантаження, а обмінні процеси продовжують працювати: деформація зупинена.

«При нинішньому розвитку технологій, навіть при повній адентії, лише за одне відвідування можна імплантувати весь зубний ряд. Котрий буде

функціонувати і виглядати подібно рідним зубам», – розповідає Віталій Пчельник.

Повне відновлення зубів завдяки імплантатам призводить до того, що нижня третина обличчя начебто «подовжується», і далі природним чином розгладжуються носогубні складки, куточки губ піднімаються, і людина виглядає помітно молодшою, а від цього і виникає бажаний ліфтинг-ефект.

Такий метод відновлення відсутніх зубів та молодості підходить у 90% випадків. А головне, що це можна зробити лише за один візит, що дозволяє економити час та фінанси.

Але не варто забувати, що майбутню усмішку потрібно довіряти лише досвідченим спеціалістам.

Фото wayhomestudio