Як правильно вибрати кавун?

Серпень, початок сезону кавунів. Кожен, і малий, і великий любить цю велетенську ягоду. Проте щороку у нас виникає одне і те ж питання. Як вибрати смачний та стиглий кавун?

Хтось обирає за звуком, хтось за «хвостиком». Спробуймо розібратися, як його правильно обирати кавун і яка від нього користь.

Плід  на 90% складається з води, і цим пояснюється його сечогінна дія, яка надзвичайно корисна для виведення токсинів з організму, чим зменшує навантаження на печінку. Корисний він також і при набряках застійного походження. Фолієва кислота, яка  міститься в кавуні в найбільшій кількості, сприятливо впливає на процес кровотворення.

Багата також кавун на глюкозу, сахарозу та клітковину, яка покращує роботу кишечника. Варто звернути увагу на кавун тим людям, що мають пієлонефрит – природні луги, що містяться в ягоді, запобігають утворенню каменів у нирках. Корисним його вживання буде і для гіпертоніків – 150 г кавунової м’якоті містять добову норму магнію. Також наявні залізо, вітаміни С, В1, В2, РР.

Попри всю корисність кавуна потрібно пам’ятати, що купуючи його на початку червня ви, навряд чи отримаєте хоч якусь корисну речовину. В такий вони в більшості дозрівають не природним шляхом, а за допомогою нітратів, якими виробник щедро підживлює свій продукт. Слід пам’ятати, що кавун краще купувати в серпні. Тоді ризик купити шкідливий кавун найнижчий.

Як же обрати свіжий, стиглий та соковитий кавун? Пропонуємо запам’ятати шість ознак стиглого плоду.

Розмір

Ідеальний розмір кавуна – 5-7 кілограмів. Варто обирати не найбільший і не найменший. Бійтесь гігантів, серед них великий відсоток тих, що виростали від нітратів, а не від сонячного проміння.

Зовнішнє забарвлення

Забарвлення кавуна має бути контрастним. Тобто, мають бути чітко означені темні та світлі смуги. Темні смуги говорять про те, що плід накопичив багато корисних речовин. Світлі – про те, що він отримав достатньо сонячної енергії.

Стан шкірки кавуна

На дотик шкірка має бути твердою. Відірваний від стебла плід більше не отримує вологу і шкірка швидко починає твердіти, щоб запобігти втратам. Проколоти зрілу шкірку нігтем дуже важко, практично неможливо Це ознака того, щоб кавун достиг. Коричнева і волога шкірка свідчить про те, що ягода перестигла.

Звучання

Кавун повинен резонувати. Це відбувається тому, що м’якота має мікропорожнечі. Кавун потрібно поплескати. Поклавши ягоду на долоню одної руки, другою поплескати по боці. Кавун повинен передавати коливання у руку, на якій лежить.

Хвостик

Стан хвостика, коли він стирчить,  може розповісти про зрілість плода. Він має бути помірно вологим: засохлий хвостик означає, що плід вже надто давно в продажі. Мокрий хвостик означає, що кавун недозрілий.

Пляма на боці

Ця пляма утворюється від контакту кавуна із землею. Якщо вона є, це означає, що ягода дозрівала в природних умовах. Колір плями повинен бути насичено жовтим або темно-оранжевим, але не білим.

Носик

Існує хибне переконання, що серед кавунів  існують «хлопчики» й «дівчатка», причому останніх вважають смачнішими. І хоча стать рослини – це зовсім інше, ніж, вигляд плоду, повіримо знавцям, що кавуни з широким плоским кружечком на носику смачніші.

Також, багато людей перевіряють кавун методом вкидання у воду. Якщо він стиглий, то спливе на поверхню, знов же ж тому, що стиглий кавун всередині має мікропорожнини.

Смачного!