Чим корисні рослинні олії?

У кулінарії застосовується велика кількість рослинних олій. Рослинну олію виробляють з насіння олійних культур. З кожної культури видобувають свій вид олії, наприклад, соняшникову, кукурудзяну, оливкову, рапсову, конопляну, лляну тощо. Рослинні олії багаті на фосфатиди (лецетин, що регулює вміст холестерину в організмі та сприяє накопиченню білків), стерини (гальмують всмоктування холестерину з кишечника), а також вітаміни групи E (токоферол). Ось такі рослинні олії дуже корисні, хоча й використовуються не так часто, як соняшникова:

Кукурудзяна олія

Так, його містять всі олії, але саме в кукурудзяній вміст цього вітаміну в кілька разів більше. Вітамін Е – це один з найефективніших і поширеніших антиоксидантів, ще його називають вітаміном молодості і краси. Він необхідний для підтримки еластичності всіх тканин – шкіри, волосся, нігтів, стінок судин. Він виводить з організму вільні радикали, які є однією з причин раннього або швидкого старіння.

Вітамін Е потребує ендокринна система організму, яка відповідає за роботу гіпофіза, статевих залоз, щитоподібної залози, надниркових залоз. Гормональний баланс – запорука здоров’я і гарного самопочуття.

Вітамін Е показаний при багатьох судинних проблемах. Він допомагає зберегти еластичність, і запобігти зтоншенню стінок судин. Також він захищає людину від клітинних мутацій, ракових захворювань.

Кукурудзяна олія багата на ненасичені жирні кислоти. Це дуже цінні і корисні для людини речовини, оскільки саме вони допомагають підтримувати здоров’я імунної системи – основного захисту організму від різних інфекцій та хвороб. Також ненасичені жирні кислоти, фосфатиди і лецитин виводять з організму шкідливий холестерин, тим самим також забезпечуючи здоров’я судин.

Кукурудзяна олія має жовчогінну дію, вона корисна тим, хто страждає на захворювання жовчного міхура. Ще хімічний склад кукурудзяної олії містить такі рідкісні вітаміни, як В1, В2, РР. Високий вміст і провітаміну А, що робить кукурудзяну олію корисною для зору і шкіри.

Гарбузова олія

По-перше, гарбузова олія – це джерело поліненасичених жирних кислот, яких у ній більше 80%, а також насичених і мононенасичених. Вітамін F добре впливає на роботу серця і судин, нервової, ендокринної та травної систем, зміцнює імунітет, сприяє очищенню організму від шлаків і токсинів.

По-друге, містить вітамін А (ретинол) і вітамін Е (токоферол), який підсилює дію вітамінів А і F, покращує функції серця і судин, жіночої та чоловічої статевої функції; вітаміни групи В, вітаміни С, Р, РР, які в поєднанні сприяють зміцненню імунітету, покращують зір, беруть участь у процесах кровотворення, покращують стан шкіри, волосся і нігтів.

По-третє, гарбузова олія містить мікроелементи: залізо, магній, кальцій, селен, фосфор, велике джерело цинку. А цинк необхідний організму для синтезу інсуліну і травних ферментів, важливий у процесах кровотворення, для імунітету, бере участь в обміні жирів, білків і вуглеводів.

Цинк необхідний для нормальної роботи статевої системи, для повноцінного розвитку і роботи мозку, а також опорно-рухового апарату, відповідає за стан нашого жіночого здоров’я і краси (адже це необхідний елемент для красивого волосся і міцних нігтів).

Селен антиоксидант і імуностимулятор, магній знижує ризик розвитку атеросклерозу, цукрового діабету, хвороб передміхурової залози (подбайте про своїх чоловіків!), кальцій і фосфор важливі для формування і нормального функціонування хрящової і кісткової тканини.\n\nОдна чайна ложечка олії містить стільки ж біологічно активних речовин, скільки 3 кг сирого гарбуза!

По-четверте, масло гарбузове містить макроелементи: білок, пектин, флавоноїди, гормоноподібні з’єднання, фосфоліпіди.

Конопляна олія

Безперечно одна з найкорисніших якостей конопляної олії – це вміст жирних поліненасичених кислот омега-6 і омега-3. Ці кислоти необхідні при серцево-судинних захворюваннях, хворобах нервової системи, а також ожирінні. Крім того, ця олія необхідна всім без винятку для профілактики цих хвороб, а для веганів це відмінна можливість заповнити запаси необхідних речовин, які не надходять в організм через відсутність у харчуванні тваринних білків і жирів.

Антиоксиданти, що входять до складу конопляної олії, попереджають передчасне старіння шкіри. Жиророзчинні вітаміни і фітостероли потрібні абсолютно всім, особливо в такі значущі періоди життя, як: внутрішньоутробний, дитячий і старечий.

Людям після операцій або ослабленим після тяжких захворювань конопляна олія, включена в щоденний раціон, допоможе швидше стати на ноги. Адже входять до його складу цілих двадцять амінокислот, що представляють собою незамінне поєднання для стабілізації метаболічних процесів і підтримки в нормі всіх життєво важливих функцій організму.

Консультації генетика, дієтолога.
Індивідуальне складання харчування
і способу життя, враховуючи індивідуальні
потреби організму та генетичні впливи.

+38(068) 588-18-18
Ольга Юріївна КРАБ