Драгобрат

Якось так вийшло, що  я жодного разу за свій доволі тривалий стаж лижника не була на Драгобраті. Правда я багато разів дивилася на неймовірні фото друзів, які там відпочивали, чи просто бачила та читала звіти інших людей. І тому для мене було неймовірним щастям, що моя мрія таки здійснилася! Що ж таке той Драгобрат? Згідно вікіпедії Драгобрат — невелика міжгірна долина і найбільш високогірний гірськолижний курорт Українських Карпат. Долина розташована на висоті 1300–1400 м над рівнем моря, на відстані 18 км від селища Ясіня, на стику хвойних лісів і альпійської зони, біля підніжжя гори Стіг (1704 м). Поряд розташовані вершини Перший Жандарм (1763 м), Другий Жандарм (близько 1800 м) та Близниця (1883 м). Підковоподібне розташування гір цієї частини Свидівецького масиву створює унікальні природні умови і забезпечує наявність стабільного снігового покриття з листопада по травень. Зі схилів долини відкриваються чудові краєвиди на найвищий масив Українських Карпат — Чорногору, видно вершини: Говерла(2061 м) і Петрос (2020 м). З іншого боку (північніше) видно найвищі хребти Ґорґан — Довбушанку (1754 м), Синяк (1662 м) та інші.

Для того, щоб протрапити на Драгобрат треба приїхати у Закарпатське містечко Ясіня. Звідки до Драгобрату туристів везуть спеціальними машинами з високою прохідністю. Звучить це голосно, а насправді це старі «уази», «бобіки» та «урали»). Дорога з Ясіні займає приблизно 45 хв. Я уявляла все значно екстремальніше, проте це все може легко перенести і маленька дитина. Водії з почуттям гумору і звикло розповідають історії про те, що «сьогодні дорога ще добра, а от кілька років тому снігу було в кілька разів більше». Не знаю, як може бути більше снігу, але його так багато довкола, що важко вірилося те, що це вже початок квітня. Сніг на Драгобраті лежить з грудня по травень! З роками Драгобрат обростає новими готелями та садибами. Нема проблем знайти житло, чи їжу. Правда нема взагалі магазинів, проте  проживання практично завжди включає в себе харчування, тому все гаразд. Але необхідно пам’ятати, що все вам необхідне (ліки ітд), треба привезти зі собою.Багато житла є у безпосередній близькості до витягів, що дуже зручно, а особливо коли відпочиваєш з дітьми. Готелі та садиби на різний смак та гаманець.  Часто ціна залежить від віддаленості від витягів.

Якщо хтось має упередження, що Драгобрат – це лише для екстремалів,  то це в дійсності не так. Траси доволі пологі і дуже широкі. При потребі можна взяти інструктора. Також є прокати спорядження. Відповідно це дуже добре місце для того, щоб встати на лижі вперше. А для дітей – це взагалі рай через наявність бугелів та мультиліфтів.  Трас не багато, але на Драгобрат їдеться не за кількістю, а за якістю. Виключно натуральний сніг, фрірайд і краєвиди! З будь-якої частини гори їдеться з видом на Говерлу, яка з Драгобрату не видається вже такою високою). Витяги на початок квітня працювали з 9.00 до 18.00. Перепочити можна у кафешках, яких не багато, проте достатньо. Кава, чай, кока-кола, спрайт (як мені сказали діти, – це напій споубордистів)), гарячий шоколад, навіть, добре вино, перекуски та повноцінні обіди – обирай, що забажаєш. Ціни дуже приємні та доступні. Одного разу кілька років тому спробувала встати на сноуборд. Це був приємний і гарний досвід, але чомусь я більше цього не повторила. Так от, тепер я точно знаю, що наступного разу поїду на Драгобрат саме для цього! Щоранку, коли ми снідали з краєвидом на гору, то бачили як сноубордисти ще до початку роботи витягів йшли вгору, а потім з’їжджали вниз по свіжому снігу залишаючи дивовижні візерунки і це було прекрасно!  Драгобрат відкритий для туризму цілий рік. Влітку – це чудова місцина для прогулянок та гірських походів. Висоти довкола доволі вражаючі 1600-1700 м. над рівнем моря.

Звісно що фотографії не передають усієї краси. І  це треба хоча б раз в житті побачити на власні очі.

Краще гір можуть бути лиш гори!