10 міфів про випадіння волосся

Випадіння волосся – проблема, що турбує майже половину представниць прекрасної половини людства. Чи правда, що підвищений тестостерон, сонячне проміння та фарбування викликають облисіння? Розвінчуємо ці та інші міфи про випадання волосся.

Міф 1: жінки й чоловіки лисіють однаково

Жіноче облисіння пов’язане або зі спадковістю, або із хворобами (ендокринними, автоімунними чи інфекційними) – наприклад, гіпертиреоз, системний червоний вовчак, стригучий лишай та подібні до них.

Загалом, кожна людина щодня втрачає від 50 до 100 волосинок. Оскільки волосини «живуть» на голові від 3 до 7 років, часткова їх втрата цілком закономірна.

Жінки, на відміну від чоловіків, не схильні до алопеції. «Випадіння волосся під час укладання не повинно бути причиною для занепокоєння, каже Мері Гейл Меркуріо, – доктор медичних наук, доцент дерматології в Університеті Рочестера. – Якщо чоловіки втрачають волосся з коренем, у жінок частіше за все це лише поверхневе пошкодження».

Міф 2: високий рівень тестостерону провокує облисіння

«Тестостерон дійсно відіграє велику роль у втраті волосяного покриву голови. Але невелике підвищення рівня цього гормону, наприклад, під час сексу, аж ніяк не призведе до облисіння. А от в разі перетворення його в дигідротестостерон (ДГТ) волосяні фолікули і справді можуть пошкодитися», – пояснює доктор Меркуріо.

«Ваш лікар може прописати антиандрогени – ліки, які блокують негативний вплив гормонів на волосяний фолікул. 

Міф 3: протизаплідні таблетки не впливають на густоту волосся

«Деякі гормони можуть діяти на волосяний фолікул, поступово стоншуючи його, – пояснює доктор Піланг. – У складі протизаплідних таблеток можуть бути деякі хімічні форми гормону прогестерону, що діють саме так. Щоб уникнути цього побічного ефекту, я рекомендую використовувати тільки найсучасніші гормональні контрацептиви».

Поговоріть зі своїм лікарем, щоб знайти оптимальний метод контрацепції, який дозволить уберегти себе від небажаної вагітності без шкоди для зачіски.

Міф 4: випадання волосся не зупинити

Проблема втрати волосся у більшості жінок має тимчасовий характер. Це стосується саме тих випадків, коли інтенсивно випадає волосся під час вагітності, після пологів та при будь-яких інших гормональних змінах.

Інший приклад, що доводить тимчасовий характер цієї проблеми – дієта. Жінки частіше за чоловіків відчувають дефіцит заліза і цинку, тому що схильні обмежувати себе у харчуванні. А саме від цих мікроелементів залежить краса та сила вашого волосся. Ви можете виправити ситуацію, збільшивши споживання продуктів з високим вмістом цих речовин. У першу чергу, це боби і морепродукти, а також суперфуди – ягоди годжі, насіння Чіа і крупа кіноа. Щоб волосся не випадало так помітно, можна вживати комплекси вітамінів, але тільки після консультації з фахівцем.

Міф 5: стрес – причина випадання волосся

Те, що стрес провокує випадання волосся, відомо давно. Але не варто сприймати це надто буквально.

«Попри усю згубність його впливу, не варто у всіх бідах звинувачувати стрес. Одна конфліктна ситуація на роботі або переживання з приводу втрати ключів від квартири не призведуть до катастрофи, – запевняє доктор Меркуріо. – Фізичний стрес для організму – операція або хвороба – ось потенційні причини випадання волосся у жінок і чоловіків».

Деякі експерти висловлюють думку, що емоційний стрес (хвороба, депресія, смерть близької людини, тощо) теж може стати причиною втрати волосся, але науково довести це поки не вдалося.

Міф 6: в молодих людей волосся не повинне випадати

Деякі жінки, особливо ті, чия сімейна історія багата на такі випадки, починають втрачати волосся вже з 20-ти років і раніше.

«Добре знайомі з проблемою випадання волосся дівчата з гормональним дисбалансом, наприклад, з полікістозом яєчників. Ця патологія може викликати також і нерегулярні місячні, надлишок волосся на обличчі і акне. Але гормони – не єдині винуватці раннього випадання волосся. Часто його викликає дефіцит поживних речовин чи розлад травлення», – зазначає Піланг.

Міф 7: біотин допомагає при випаданні волосся

Якщо випадає волосся, на допомогу прийдуть вітаміни! Ця думка дуже популярна серед працівників фармацевтичних компаній. Особливо ефективним вважається біотин – вітамін групи В, який входить до складу всіх комплексів вітамінів і харчових добавок для росту і зміцнення волосся.

«Хоча вживання біотину може зміцнити волосся, немає переконливих доказів, що він допоможе запобігти його випаданню, яке викликане гормональним збоєм чи генетичною схильністю. У цьому випадку потрібна серйозніша терапія », – каже доктор Меркуріо.

Міф 8: часте миття голови призводить до втрати волосся

Усе частіше знаменитості та популярні блогери діляться в соцмережах інформацією про те, яким шовковистим і міцним стає волосся, якщо рідше мити голову або не користуватися шампунем.

Однак, наукових доказів, які пов’язують використання засобів для миття волосся з облисінням, досі немає. «Навпаки, шампунь допомагає змити надлишки жиру і запобігає появі лупи, а значить, позбавляє як мінімум від двох провокаторів втрати волосся», – аргументує Меліса Піланг.

Міф 9: сонячні промені пошкоджують волосся

Насправді, перебування на сонці не має жодного стосунку до втрати волосся, вважають експерти. Вітамін D є однією з ключових поживних речовин для міцного і здорового волосся, і один зі способів його отримати – сонячні ванни.

«Не потрібно годинами смажитися на сонці, це може призвести до теплового удару. А ось нетривала велопрогулянка або пробіжка без головного убору (коли ви постійно перебуваєте в русі) дозволять компенсувати дефіцит вітаміну D. До того ж, ті волосяні фолікули, що перебували у фазі спокою, отримають поштовх до активного росту.

Також важливо споживати продукти, багаті вітаміном D (риб’ячий жир, оселедець, шпроти)», – говорить доктор Піланг.

Міф 10: фарбування призводить до втрати волосся

Фарбування і висвітлення волосся не мають стосунку до облисіння, але можуть збільшити кількість втрачених волосин. Також це стосується різноманітних методів та інструментів для моделювання зачіски – вирівнювачів, щипців, фенів.

Як каже доктор Меліса Піланг, «якщо випадання перетворюється в проблему, настав час розпочати лікувальні процедури за допомогою сучасних і традиційних методів». Мова йде про  салонні методи  відновлення волосся, аптечні засоби та бабусині ванночки з використанням любистку, череди та кореню лопуха.

 

Підготувала

Ася Дан

Читайте також:

Основні правила догляду за волоссям 

Що їсти для кращого росту волосся

Встановіть причину випадіння волосся