11 природних способів, як швидше заснути

Як швидко заснути якщо не спиться? В епоху модернізації і великого потоку інформації таке питання все частіше постає перед нами. Сон – одне з благ людини, що допомагає відновити сили організму і енергію нервових клітин.

Але що робити, якщо  щодня ви відчуваєте труднощі з тим, щоб заснути? Довго ворочаєтесь в ліжку, згадуючи минулий день, будуєте плани на майбутнє, мучитесь тривожними думками та мрієте про те, як швидко заснути?

Можливі причини того що ви не можете заснути

Безсоння як патологічний стан зустрічається досить рідко. Найчастіше це результат захворювання нервової системи. Те, що заведено вважати безсонням – не що інше, як порушення сну. У людини може бути подовжений період засинання, раннє пробудження або поверхневий сон. Причинами такого стану можуть бути:

  • тривалий стрес
  • депресія
  • алкоголізм
  • психотропні ліки
  • підвищена тривожність
  • соматичні захворювання

Снодійні ліки: в чому небезпека?

Коли хочеться заснути, і не виходить, багато хто приймає лікарські препарати. Снодійні засоби і транквілізатори здатні привести до появи  млявості, високої стомлюваності. Може виникнути такий хворобливий стан, коли стираються грані між безсонням  і сном. Людина не здатна зосередитися, стає розсіяним, відсутня концентрація уваги, трапляються напади надмірної дратівливості. Згодом це може призвести до істерії.

Як боротися з порушенням сну?

Постарайтесь перед сном розслабитись, відволіктись від тривожних  проблем і планів. Уявіть собі, що ваші думки існують окремо від вас, десь далеко, як би пропливають повз. Багатьом допомагає спокійна  музика або медитація. Якщо хочеться заснути, лягайте в ліжко, зробіть кілька глибоких дихальних рухів. Заспокойтесь, згадайте приємну картину зі свого життя. Уявіть, що руки і ноги стають важкими, по тілу розливається тепло.

Вчені знають, як швидко заснути. Вони радять нормалізувати режим сну і бадьорості. Навіть якщо ви довго ворочались ввечері і не могли заснути, вранці вставайте в один і той же час. Режим не слід порушувати навіть у вихідні дні. Трапляється так, що людина, втомлена за тиждень, намагається відіспатись в суботу та неділю. В результаті порушуються ритми, і після вихідного дня вам важко увійти в колію і важко заснути.

Якщо труднощі з тим, щоб заснути  трапляються у вас 4 рази в тиждень і більш, скоротіть на якийсь час тривалість сну на одну годину.

Коли потрібна допомога фахівця?

У людей з підвищеною тривожністю або підозрілістю виникає страх перед можливим безсонням. Такі пацієнти побоюються лягати в ліжко, прокидаються від кошмарних сновидінь. Іноді сюжет сновидінь весь час повторюється. Такий стан потребує лікування у фахівця – психолога або психіатра, але, на щастя, більшості людей це не загрожує.

Способи та методи від безсоння

Спосіб 1: Облаштуйте своє спальне місце

Знайдіть зручне для себе положення в ліжку. Кожна людина сама визначає для себе таку позу, в якій їй комфортно відпочивати. Найбільш фізіологічним вважається сон, лежачи на правому боці зі злегка зігнутими ногами. У такій позиції всі м’язи розслаблюються, робота серця не ускладнена і легше заснути.

Постільна білизна не повинна бути занадто м’якою або надмірно твердою. Позбавтеся від постільної білизни агресивних кольорів. Заснути  швидко допомагають простирадла і ковдри білого, блакитного або рожевого кольору. Одяг краще підібрати вільний і зручний, без грубих швів, бажано, виготовлений з бавовни.

Спосіб 2: Провітріть спальню

Доведено, що людина швидше за все засинає, коли температура в кімнаті нижче на 4-5 градусів, ніж в інших кімнатах. Відкрийте вікно перед сном на півгодини або годину: якщо в спальні свіже повітря, це допоможе легко заснути, і сон буде  повноцінним.

Спосіб 3: Прогуляйтесь перед сном

Поки провітрюється приміщення, можна прогулятися чверть години по парку або у дворі, але тільки не уздовж автомобільної траси. Прогулянка – відмінний метод швидко заснути.

Спосіб 4: Не їжте багато на ніч

Якщо на вечерю у вас була запечена бараняча нога або велика відбивна зі смаженою картоплею, здуття живота точно завадить вам заснути так швидко, як того хочеться. Однак і голодувати також не слід: якщо в животі порожньо, вас більше будуть турбувати думки про перевірку вмісту холодильника.

На голодний шлунок теж не хочеться спати.

Не забороняється легка вечеря за півтори-дві години до сну. Це може бути стакан кефіру і тепле молоко з ложечкою меду і корицею. Однак спиртні напої, тютюн і кава повинні бути виключені, можливо вони допоможуть вам заснути, але не варто йти з крайності в крайність.

Спосіб 5: Випийте трав’яний чай

Снодійною дією володіють такі рослини, як хміль, валеріана, м’ята, меліса, пустирник. Відвари лікарських рослин можна приймати не тільки на ніч, але і в другій половині дня. Вони допомагають зняти емоційну напругу перед сном.

Спосіб 6: Покладіть під голову лікувальну подушку

Її виготовляють з нещільної бавовняної тканини і набивають суцвіттями хмелю. Летючі пари речовин заспокоюють нервову систему.

Спосіб 7: Метод спецслужб

Ляжте на спину, закрийте очі і постарайтесь  розслабитись. Руки покладіть вздовж тулуба долонями вгору. При закритих віях підніміть очі догори. Вважають такий стан очей природним під час сну.

Спосіб 8: Водні процедури

Одним допомагають теплі ванни перед сном, тільки температура води не повинна перевищувати 37 градусів. У воду можна додати хвойний екстракт  або липовий цвіт. Приймають ванни 3 рази в тиждень по 10 хвилин. Деяким буває досить 3-5 таких процедур, щоб сон нормалізувався.

Багато хто віддає перевагу приймати ванни для ніг, в воду можна додати відвари тих же лікарських рослин.

Спосіб 9: Почитайте книгу

Виберіть книгу з дрібним шрифтом, яка не дуже вам цікава. Це може бути шкільний підручник, енциклопедія або довідник. Тільки не читайте захоплюючі романи або детективи.

Спосіб 10: Медитуйте

Запаліть в спальні свічку і довго дивіться на її полум’я. Через якийсь час ви відчуєте відчуженість, а всі думки поступово зникнуть. Заснути вийде швидко.

Спосіб 11: Швидко рухайте очима

Відкрийте очі і швидко переводьте погляд з одного предмета на інший, з іншого – на третій і так далі. Через пару хвилин повіки стають важкими і вам захочеться заснути.