23 липня – Національний день хот-догів у США

Щорічно 23 липня в США святкують Национальний день хот-догів (National Hot Dog Day) – свято, присвячене традиційній американській страві.

Сосиска, вкладена в розрізану с одного краю довгеньку булочку, полита кетчупом чи гірчицею, сьогодні вважається класикою американської кухні. Достеменно ніхто не знає, звідки пішла назва «хот-дог» в США, хоча відомо, що 1893 рік був названий великим роком «сосиски в булці». Як  націрнальне свято День хот-догів було офиційно встановлене Торговою Палатою США в 1957 році. А в 1994 році був створений Національна рада хот-догу і сосиски (The National Hot Dog and Sausage Council), яка займалася вивченням якості продукту, дегустацією и рекламою хот-дога. 

Традиційно члени ради проводять змагання в мистецтві приготування хот-догів, згідно 4 правил:

 Особам, молодше 18 років, не дозволяється поливати хот-дог кетчупом;

Хот-дог в сдобній булочці не можна їсти з тарілки, а тільки  руками;

Приправу, яка залишається на руках, не можна змивати, треба облизати пальці;

Ні в якому разі не  класти хот-дог на вишукану фарфорову тарілку, це просто несумісно с поняттям «хот-дог — национальна американська їжа». В кажному штаті США є свій рецепт приготування хот-догів, крім традиційного. Статистика стверджує, останнім часом кількість вживання  хот-догів зросло, и середній американець вживає близько 60 хот-догів в рік. В День незалежності США американці поїдають 150 мільйонів хот-догів. І ще, кожний американський штат придумав свій рецепт приготування цієї популярної страви. Наприклад, на півдні США готують кукурудзяні хот-доги, в Канзасі в них додають тертий сир і квашену капусту, в Чикаго готують яблучні и крабові хот-доги… Навіть звичні кетчуп и гірчицю, виробники хот-догів, замінили на майонез на основі васабі й авокадо, а деякі проронують спробувати хот-дог з арахісовою пастою та фуа-гра. І це лише деякі кулінарні експерименти …

Також варто додати, що американська національна страва завоювала всесвітні простори, в Україні також не проти поласувати хот-догами. Щанувальники цієї страви заселили усю планету.