Апельсини знижують ризик розвитку катаракти

Жінки, які вживали продукти, багаті на антиоксиданти, зокрема апельсини, мали нижчий ризик розвитку катаракти з віком. 

Сюзанна Ройтіайнен (Susanne Rautiainen) та її колеги з Каролінського інституту (Швеція) дослідили раціон 30 607 шведських жінок віком від 49 до 83 років, що брали участь у дослідженні Swedish Mammography Cohort study. За жінками спостерігали в середньому протягом 7,7 року для виявлення розвитку вікової катаракти. Команда дослідників використовувала значення сумарного вмісту антиоксидантів різних продуктів, які вживали учасниці дослідження. Дослідники виявили, що жінки, які вживали продукти, багаті на антиоксиданти, зокрема апельсини, мали нижчий ризик розвитку катаракти з віком. Автори дослідження відзначили, що низький вміст антиоксидантів пов’язаний з ризиком розвитку вікової катаракти.

Rautiainen S., Lindblad B.E., Morgenstern R., Wolk A. Total Antioxidant Capacity of the Diet and Risk of Age-Related Cataract: A Population-Based Prospective Cohort of Women // JAMA Ophthalmology. .

Катаракта – це помутніння кришталика ока. Це помутніння впливає на зір. Антиоксидантні сполуки можуть протидіяти активності вільних радикалів. Шведські дослідники наголошують, що вживання продуктів, багатих на антиоксиданти, таких як апельсини, цільні злаки, кава та чай, може допомогти знизити ризик розвитку катаракти серед жінок.

Читайте також  “Вітамін С піклується про судини”