Чим корисний чайний гриб

Чайний гриб відомий з давніх часів. Батьківщиною чайного грибу вважають Цейлон, звідки він перекочував до Індії, а потім до Китаю.

В Китаї, його називали еліксиром здоров’я та безсмертя.  Про східне походження чайного гриба свідчить і інша його назва – комбуча. Наукова назва медузоміцет –  за зовнішню схожість з медузами.

Тіло гриба утворене  штамами мікроорганізмів, і вкрите нашарованою плівкою, яка існує у живому середовищі.  Це тіло – результат симбіотичних стосунків різного роду дріжджоподібних грибів і бактерій. Потрапляючи в солодку сферу, дріжджі починають бродити, утворюючи етиловий спирт і вуглекислоту. Тому напій стає слабо газованим.

Гриб може рости, заповнюючи весь простір ємкості, в якій плаває. Тіло гриба зазвичай дископодібної  форми.  Верхня частина гладка, блискуча, нижня  – паросткова зона, складається з звисаючих ниток, освічених колоніями бактерій. Середина тіла гриба – колонія грибів і бактерій, які й займаються переробкою цукру.

Як впливає на організм людини чайний гриб, запитаєте ви. Так ось, настій  чайного грибу містить глюконову, лимонну, молочну, оцтову, яблучну кислоти, ферменти, етанол, вітаміни групи В, вітамін C і PP, цукор, кофеїн.

Показання прийому чайного гриба

  • захворювання печінки і жовчного міхура;
  • захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • вегето-судинна дистонія;
  •  тонзиліт;
  • кон’юнктивіт;
  • хронічний ентероколіт;
  • грип та ГРВІ;
  • гастрит;
  • закреп;

Крім оздоровлення чайний гриб жваво використовують в косметології. Ополіскування волосся настоєм з чайного гриба зміцнить та покращить загальний стан ваших кучерів. Настій з чайного гриба  має тонізуючий вплив на шкіру, покращує кровообіг та запобігає появі зморшок. Підліткові вугрі більше не проблема, оскільки гриб володіє не тільки протизапальними властивостями, але і створює захисну плівку, запобігаючи потрапляння патогенних мікроорганізмів. Потрібно протирати шкіру ватним тампоном два рази на день і побачите, що шкіра відновиться, засяє молодістю та свіжістю.

Потрібно пам’ятати,  як і  будь-які ліки, чайний гриб у великих кількостях може нашкодити організму. Це пов’язано зі збільшенням вмісту оцтової кислоти,  яка згубно впливає на слизові тканини, викликаючи опіки. При вживанні великої  дози оцтова кислота викликає порушення роботи нирок, дистрофію печінки. Потрібно уникати надмірного прийому чайного гриба  діабетикам, а також при грибкових захворюваннях, підвищеній кислотності шлунка, алергічних реакціях.

Приготування чайного гриба

Щоб правильно приготувати чайний гриб, потрібно дотримуватися певної технології. Розмножується чайний гриб шляхом поділу на шари. Шматочок розділеного гриба (згадайте про що йшлось вище, гриб медузоподібний має властивості ділитися) поміщають в чисту скляну ємність (2-3 літри) з теплим розчином солодкого чаю. Кількість чаю залежить від розміру гриба і може бути від 0,5 до 3 л. Закрийте банку марлею, складеною в кілька шарів і приберіть в темне тепле місце. Найбільший лікувальний ефект можна отримати від 7 добового настою. Значно збільшуються цілющі властивості з ростом гриба та зі збільшенням кількості цукру.

Обережно! Не слід додавати цукор безпосередньо на чайний гриб, це може обпалити його, що призведе до швидкої загибелі. Готовий напій потрібно акуратно злити в чисту ємність через марлеву серветку і зберігати в холодильнику.

Правила догляду визначають, що найкращою температурою для життєдіяльності гриба вважається 24 градуси. Банка з чайним грибом повинна знаходитися в затемненому місці, подалі від прямих сонячних променів. Щоб чайний гриб готувався правильно,  необхідно (кожні 2-3 тижні) робити промивання чистою водою кімнатної температури. Приготовлений настій чайного гриба на смак нагадує міцний хлібний квас.

Інна Ляшенко