Цвітна капуста: для травлення і проти раку

Цвітна капуста не поступається іншим капустяним овочам, а в дечому навіть перевершує їх. Вона входить в число двадцяти продуктів, кращих за поживною щільністю (співвідношення вітамінів, мінералів і фітонутрієнтів до калорійності продукту).

Склад і властивості цвітної капусти

В чому ж секрет цвітної капусти? Все дуже просто: мінімум калорій і максимум користі:

вітаміни – А (0,02 мг), B1(0,1 мг), В2 (0,1 мг), В3 (0,9 мг), В6 (0,2 мг), В9 (23,0 мкг), C (70,0 мг), Е (0,2 мг), Н (1,5 мг), PP (0,6 мг).
мінерали – залізо (1,4 мг), калій (21,0 мг), кальцій (26,0 мг), магній (17,0 мг), натрій (10,0 мг), фосфор (51,0 мг).

Завдяки такому багатому складу, регулярне вживання цвітної капусти позитивно впливає на всі органи та системи.

Терапія проти раку. Рак – одне із найстрашніших слів на устах людини 21 століття. І профілактика онкологічних захворювань набула особливого значення для кожного. Харчування тут займає далеко не останнє місце. Аби уникнути злоякісних пухлин, слід регулярно займатися спортом і вживати продукти з антиоксидантними властивостями, одним із них є і цвітна капуста. Саме антиоксиданти запобігають виникненню клітинних мутацій і зменшують окиснювальний стрес від вільних радикалів. Особливо активними вважається індол-3-карбінол або I3C, що зазвичай зустрічаються в хрестоцвітних овочах, таких як броколі, звичайна і цвітна капуста. Було доведено, що І3С зменшує ризик розвитку раку молочної залози і раку репродуктивних органів.

Також протираковими властивостями цвітна капуста завдячує сульфорафану. Він слугує профілактикою раку легенів, шкіри і товстої кишки. Дослідники виявили, що сульфорафанові з’єднання можуть пригнічувати фермент гістондеацетілазу (HDAC), що бере участь в прогресії ракових клітин.

Поліпшення травлення. Цвітна капуста містить багато клітковини, що допомагає уникнути проблем із шлунково-кишковим трактом.

Природні волокна сприяють регулярному виведенню токсинів через жовч і випорожнення, а це вже немало. Недавні дослідження також показали, що харчові волокна відіграють певну роль в регуляції імунної системи і мають протизапальну дію, а отже, зменшують ризик виникнення серцево-судинних захворювань, діабету й ожиріння

Пам’ять. Холін у складі цвітної капусти позбавляє від проблем зі сном, налагоджує функції м’язів, покращує концентрацію і пам’ять. Також він допомагає підтримувати структуру клітинних мембран і бере участь в передачі нервових імпульсів.

Здоров’я кісток. Здавалося б, у чім тут зв’язок? Все просто. Багата вітаміном К, цвітна капуста стала незамінним овочем для оптимальної роботи опорно-рухового апарату. Цей вітамін полегшує засвоєння кальцію, що відіграє ключову роль для міцності кісток.

Найпростіший спосіб приготувати цвітну капусту – зварити в пароварці, або обсмажити в яєчному клярі. А можна спробувати щось незвичайне: цілу цвітну капусту в духовці

Підготувала Ася Дан

спеціально для “Живи Активно”

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Незвичайні властивості звичайної капусти

Чому капуста – найкращий вітамін

Чим корисна броколі