Корисні солодощі за Дюканом: зефір

Солодощі, що не псують зуби і фігуру. Такі існують? Так, відповідь впевнена та запереченню не підлягає. Здогадайтесь самі про що йде мова: м’який і ніжний смак з приємною кислинкою, буває білого або рожевого кольору (це якщо говорити про класичний рецепт), П’єр Дюкан рекомендує вживати  в своєму раціоні під час дієти. І ці ласощі називаються…правильно, зефір.  

Зефір – солодощі, що прийшли до нас з Франції. Але, якщо помандрувати сторінками історії, так от, що виявиться: в Київській Русі панянки полюбляли готувати яблучне пюре додавали до нього цукру та сушили на сонці. Так виготовляли пастилу, дуже подібну за смаком на зефір.

Класичний рецепт зефіру прийшов до нас з Франції, і здобував небувалу популярність.

Дієтологи запевняють, що зефір не зашкодить фігурі, та стане причиною виникнення карієсу. Складається зефір з простих вуглеводів, не містить жирів (в цьому і є головна перевага зефіру над іншими солодощами), білків близько 1-2%. Зефір не має вітамінів, зате багатий на кальцій, магній, калій, залізо, фосфор, натрій. Регулярне вживання зефіру (не зловживання!) покращить стан волосся та нігтів. А якщо зефір виготовлений з агар–агар (желеподібна речовина, що отримується з морських водоростей), то містить ще йод і селен. Калорійність зефіру 300 ккал на 100 гр.

Завдяки вмісту глюкози, зефір допомагає поліпшити роботу мозку:  буде корисним, як дітям, так і дорослим. Лікарі радять вживати ці ласощі в період від 16:00 до 18:00, адже саме в цей час в крові знижується рівень глюкози.

Потрібно не забувати про те, що яким корисним і смачним не був зефір, вживати у великих кількостях його не можна. Діабетикам вживання зефіру заборонено. Купуючи зефір звертайте увагу на його колір, пам’ятайте, що білий зефір вважається більш натуральним (не містить барвників). Зефір в шоколаді має більшу калорійність ніж звичайний 396 ккал на 100 гр.

Щоб бути впевненим в якості зефіру, можна приготувати вдома.

Класичний рецепт зефіру – прості інгредієнти і неперевершений смак.

Інгредієнти:

  • 250 гр. яблучного пюре (4 яблука)
  • 250 гр. цукру
  • 1 білок
  • 1 пакетик ванільного цукру
  • Інгредієнти для сиропу:
  • 475 гр. цукру
  • 160 гр. води
  • 8 гр. агар – агару (4 ч.л без гірки)
  • Цукрова пудра для посипання готового зефіру

Приготування:

1. Розвести агар – агар з водою (160 гр. води і 8 гр. агар – агару (4 ч.л без гірки)). Спекти яблука, розрізати на половинки та очистити від насіння. Час випікання яблук залежить від кількості яблук.

2. Почистіть яблука від шкірки. Збийте блендером, поки ще гарячі або перетріть через сито.

3. В отримане пюре додайте звичайний та ванільний цукор. Залиште на 1 год. до повного охолодження пюре.

Приготування сиропу

Замочений агар поставте на вогонь і доведіть майже до кипіння, щоб агар розчинився. Всипте цукор ( може здатися, що його занадто багато, не хвилюйтеся, так і повинно бути). Гарно розмішайте, доведіть до кипіння постійно помішуйте і варіть на середньому вогні 5 хвилин, поки температура сиропу не стане 110 С. Відставте сироп, щоб він трохи охолов.

4. Додайте до яблучного пюре півбілка та збивайте, аж поки пюре не стане світліше. Додайте білок що залишився і продовжуйте збивати, до поки маса не стане білою та пишною.

5. Почніть потихеньку вливати ще гарячий сироп. Не припиняйте збивати!

6. Після додавання сиропу збивайте ще кілька хвилин, маса повинна стати схожою на масу для бізе. Беріть велику миску, маса збільшується в об’ємі!!!

7. Перекладайте масу кондитерській корнетік і виробіть зефіринки. Викладайте зефір на папір для випікання. Готуйте багато місця, зефіру буде близько 60 штук.

Майте на увазі, що вироби з агар – агаром застигають при температурі 40 С. Залиште на добу на столі, в теплому місці. За цей час на зефірі утворюється тонка цукрова корочка. Посипте пудрою. З’єднайте зефіркі попарно, склеяться без проблем.

Зефір смачний і легкий в приготуванні, всі інгредієнти можна купити в супермаркеті. Смачного!

Підготувала Інна Ляшенко