Остеоартрит чи остеоартроз: розбираємося у термінах

Остеоартрит чи остеоартроз

Після серії публікацій про артрит і артроз, а також про причини виникнення і симптоми остеоартриту, нас попросили написати ще й про остеоартроз. Отже, виходить що плутанина з термінами продовжує існувати. Тому “Здоров’я суглобів” популярно пояснює різницю.

Артрит – це захворювання суглобів, яке стає результатом запальних процесів в організмі. Захворювання суглобів розвивається на тлі інфекцій, зниженого імунітету, травми, чи навіть алергії.

Остеоартрит чи остеоартроз

Артрозом називаються дегенеративні зміни хрящової тканини у суглобі. Це захворювання, при якому, через ураження і витончення хряща, звужується просвіт між кістками. Суглоб поступово руйнується і перестає виконувати свою основну функцію – утримання кісток на відстані та забезпечення руху. Виникає сильний біль при змінах положення тіла, хрускіт, набряклість.

Що ж до остеоартриту і остеоартрозу – це синоніми. В західній ревматологічній практиці давно вживається загальний термін «остеоартрит». На теренах країн, бувших республік СРСР, в Німеччині і Франції продовжує існувати назва «остеоартроз». У світлі сучасних знань про патогенез хвороби, вважається, що перший термін більшою мірою відображає суть захворювання.

Таким чином, остеоартрит, він же остеоартроз, є найбільш поширеним захворюванням суглобів дегенеративної природи, клінічні ознаки якого з’являються після 50 років, а до 80 років відзначаються практично у всіх людей.

У віці до 40 років більшість випадків остеоартриту великих суглобів зустрічається у чоловіків і часто є результатом травм. Від 40 до 70 років його частота вища у жінок, після чого чоловіки і жінки однаково схильні до цього захворювання.

Остеоартрит (остеоартроз), як правило, починається поступово, зазвичай вражаючи лише один великий чи невелику кількість дрібних суглобів. Біль є раннім симптомом остеоартриту. Він, як правило, посилюється при навантаженні і зменшується під час відпочинку, але зрештою стає постійним. Другим найпоширенішим симптомом є скутість після пробудження або тривалої бездіяльності, яка минає під час руху.

Залежно від того, який суглоб вражений, остеоартрит чи остеоартроз може бути тазостегновим (коксартроз), колінним (гонартроз), гомілковостопним, кистьовим, ліктьовим, плечовим, або шийним. Найбільш поширеними є коксартроз і гонартроз. 

Підписуйтеся на нашу сторінку і дізнавайтеся більше.

https://bit.ly/3RJa8hP

Фото kjpargeter