Як зменшити ризик “підхопити” мікроби у спортзалі

Тренажери в спортивному залі використовує безліч людей, тому через них можна легко обміняться різними патогенними мікроорганізмами. Кілька важливих порад, як суттєво зменшити ризик “підхопити” хвороботворні мікроби.

  • Мікроби можуть бути не тільки на ручках і сидіннях тренажерів, лавках або в роздягальні.

Сучасне високотехнологічне спортивне обладнання має монітори та дисплеї – і саме в цих несподіваних місцях знаходять собі комфортний притулок бактерії. Одна крапля слини може містити 100 млн бактерій, а розташовані ці монітори і дисплеї якраз «на лінії вогню», тобто так, що на них легко потрапляє слина людини, що займається на тренажері. Риновірус, що спричиняє звичайну застуду, і стрептокок, який є причиною бронхіту і запалення гортані, – лідери серед бактерій, які поселяються на моніторах і дисплеях тренажерів.

Тому не вішайте на дисплей тренажера свій рушник і не кладіть на нього журнал чи книжку – яким би зручним вам не здавався такий спосіб читання під час заняття.

  • Після кожного заняття періть рушник, яким ви користувалися в залі.

Бактерії – носії інфекцій і грибків (наприклад, спричиняють мікоз стопи) прекрасно розмножуються на брудних рушниках. Кожен раз, користуючись рушником, ви втираєте в нього бактерії зі своєї шкіри. За тиждень такого використання на рушнику збирається кількість органічного матеріалу, достатня для формування бар’єру, що захищає бактерії від знищення і дозволяє їм розмножуватися і поширювати хвороби.

  • Після кожного заняття приймайте душ, робіть це без поспіху, а також дезинфікуйте всі ранки і подряпини на своєму тілі.

Золотистий стафілокок є стійким до антибіотиків мікроорганізмом, який, потрапляючи в кров, представляє смертельну небезпеку. Він надзвичайно заразний і легко передається через непрямий контакт, навіть коли ви доторкаєтесь невеликою пошкодженою ділянкою шкіри до тих же предметів, що і носій золотистого стафілококу.

  • Обмежте споживання вуглеводів і солодощів.

Вуглеводи і солодощі є прекрасним середовищем для розмноження бактерій у травному тракті. Якщо ваша шлунково-кишкова система хоч трохи “пригнічена”, і при цьому ви займаєтеся (тобто, тимчасово виснажуєте свій організм) – вуглеводи і солодощі сприяють швидкому розмноженню бактерій у вашому організмі.

 

Також читайте “Чого ми не знаємо про чистоту рук?”

“Чого ми боїмося, і чого варто боятися насправді?”

“Все починається з кухні”