Здорове харчування – кавуново-динна дієта

Кавуново-динна дієта: худнемо із зірками сезону

Тримати себе у формі хочеться завжди, але саме кінець літа – ідеальний час знизити вагу за допомогою яскравої та смачної дієти! Кавуново-динну дієту наполегливо рекомендують голлівудські дієтологи, адже завдяки такому раціону ви побачите дуже помітний та швидкий результат.  Якщо дотримуватися цієї дієти всього лише тиждень, то можна легко втратити до 5 кг.

Секрет велетенських ягід

Кавун та диня на 92-95% складаються з води. Не дивлячись на те, що вони дуже солодкі, калорій у цих продуктах дуже мало: лише 37-39 ккал на 100 г. Саме тому ці ягоди дуже легко насичують організм поживними речовинами та зменшують попадання зайвих калорій до шлунку. До того ж вони містять «пектини», які очищують організм від токсинів та чудово впливають на травлення.

Обираємо найсмачніші кавуни та дині

Зараз пік сезону цих плодів, але це не означає, що всі вони однаково корисні. У гарного кавуна поверхня має бути  матова. Якщо постукати по ньому, він має видавати глухий звук. Слід звернути увагу на колір при розрізі – він має бути натуральний, без фіолетового відтінку. Якщо змішати воду із м’якоттю, вона має залишитись прозорою. При виникненні рожевого відтінку, такий кавун їсти не можна, – це може спричинити отруєння.

Диня повинна бути без тріщин, плям, вм’ятин. Аромат від хорошого дині неймовірно приємний. «Хвостик» має бути сухим. А ось шкірка повинна прогинатися при натисканні, – це свідчить про те, що ягода дозріла.  

План дій

Ця дієта не обмежує вас у раціоні. Є лише низка правил, дотримуючись яких, результат не змусить себе чекати.

Їжте кожні 2-3 години невеликими порціями. Намагайтеся на час дієти відмовитись від надмірно солоної та солодкої їжі. Динею замінюйте другий сніданок і полуденок, а кавун вживайте в якості десерту. Однак пам’ятайте: в день можна з’їдати не більше 1 кг плодів.

Зазвичай, в один день цього тижня влаштовують моно-кавуновий розвантажувальний день, однак можна також поєднати кавун із динею. Тільки не слід змішувати їх в одному прийомі їжі. Принцип такого дня наступний: кожні 2-3 години їжте або диню, або кавун (чергуючи їх). Кавун можна заїдати баночкою несолодкого йогурту. Пийте лише мінеральну воду.

Наведемо приклад одного із днів кавунно-динного тижня:

На сніданок з’їдаємо 300 г дині/кавуна.
Перекус – стакан нежирного кефіру.
Обідаємо порцією відвареного рису (250 г), м’якоттю кавуна/дині (300 г). Запиваємо все чашкою зеленого чаю.
На полуденок з’їдаємо шматочок цільнозернового хліба, политого оливковою олією, випиваємо зелений чай, або обмежуємось кавуном/динею.
Вечеряємо гречаною кашею (200 г), відвареним м’ясом (200 г), шматочком дині/кавуна (100 г).

Протипоказання

Слід пам’ятати, що як і будь-яка дієта, такий раціон має свої протипоказання. В першу чергу, це жовчнокам’яна хвороба, адже ця дієта навантажує сечовидільну систему. А також цукровий діабет, тому що діабетикам важко контролювати динаміку зміни глюкози в крові. Також якщо ви нещодавно пережили отруєння, від кавуново-динної дієти варто поки відмовитися.
 

Кавуново-динна дієта може стати справжньою знахідкою для тих, хто ще не був у відпустці та охоче скинув би декілька зайвих кілограмів перед дефіле у купальнику. Вона зовсім не вимагає великих фінансових витрат, і не тільки допоможе вам побачити бажану цифру на вагах, а й насичить організм мікроелементами, вітамінами та покращить обмін речовин. 

Підготувала Галина Теличук