Проживання в місті пов’язане з вищим ризиком серцево-судинних захворювань

Жителі міст мають високий ризик серцево-судинних захворювань Забруднення повітря є часто причиною респіраторних захворювань, а дослідники із Данії вважають його недооціненим фактором ризику серцево-судинних захворювань (ССЗ).

Джесс Ламбрехтсен (Jess Lambrechtsen) та її колеги із Свендборзької лікарні (Данія) провели опитування 1225 чоловіків і жінок у віці від 50 до 60 років, у тому числі 251 чоловік, які жили в центральних районах датських мегаполісів. Дані рівня забруднення повітря були взяті з матеріалів національного управління. Згідно з цими даними показники забруднення повітря були приблизно втричі вищі в центральних частинах міст, ніж в інших районах, і в 7 разів вищі порівняно з показниками в сільській місцевості.

Дослідники виявили, що кальциноз коронарних артерій частіше зустрічався у людей, що живуть в центрах міст, а не в інших районах міста чи сільській місцевості (чоловіки: 69% проти 56%; жінки: 42% проти 30%; 50-річні: 48% проти 32 %; 60-річні: 61% проти 53%).

Проаналізувавши ці цифри, дослідники зазначили, що люди, які проживають у міських центрах, мають на 80% більший ризик розвитку кальцинозу коронарних артерій, ніж люди, що живуть в інших районах міста або сільських районах. Крім того, ризик розвитку кальцинозу коронарних артерій у чоловіків у понад 3 рази вищий, ніж у жінок (шанси – на 220% вищі). Також такий ризик у 60-літніх людей був приблизно вдвічі вищий, ніж у 50-літніх (шанси – на 120% вище), у курців вищий, ніж у тих , хто не курить (шанси – на 90% вище), а у людей із цукровим діабетом – вищий від пацієнтів без діабету (шанси – на100% вище).

Автори дослідження дійшли висновку: «Як звичайні фактори ризику серцево-судинних захворювань, так і проживання у центральних районах міста незалежно один від одного пов’язані з наявністю кальцинозу коронарних артерій у людей середнього віку, що не демонструють симптомів захворювання».

Виявивши, що люди, які живуть в центрі міста вдвічі частіше страждають на кальциноз коронарних артерій, команда дослідників вказує на фактор, що досі не вважався важливим, однак насправді відіграє суттєву роль у розвитку хвороби серця.

Lambrechtsen J., Gerke O., Egstrup K. et al. The relation between coronary artery calcification in asymptomatic subjects and bo th traditional risk factors and living in the city centre: a DanRisk substudy // J. of Internal Medicine.