Надмірна гігієна шкодить імунітету

Ми щодня намагаємося захищати наших дітей від різноманітних мікробів, але, як виявляється, для того, щоб розвинути імунітет, дітям потрібні мікроби, а не антибіотики.

Без сумніву, важливо мити руки. Особливо це слід робити під час сезону застуди та грипу. Нові наукові дослідження показують, що знищення мікробів дезінфікуючими засобами для рук, антибактеріальними милами і допороговими дозами антибіотиків чинить украй негативний вплив на імунну систему дитини. Так вважає мікробіолог Марі-Клер Аррієта.

Дитина народжується стерильною, без жодного мікроба, і її імунна система недостатньо розвинена. Але, як тільки мікроби з’являються, вони «запускають» імунну систему, щоб та працювала належним чином. Без мікробів імунна система не може добре боротися з інфекціями. І справа не просто в наявності мікробів, а в тому, що вони продукують: молекули і речовини, які безпосередньо взаємодіють з клітинами слизової оболонки кишківника, а також з імунними клітинами, які знаходяться з іншого боку слизової оболонки. Вони, можна сказати, навчають імунокомпетентні клітини розпізнавати і знищувати ворогів здоров’я. Тільки при зустрічі з цими мікробними речовинами імунні клітини отримують інформацію, що настав час виконувати свою функцію. Крім того, ці речовини з кишківника надходять у кров, де активують імунні клітини крові.

Сьогодні дуже багато говорять про те, чому зростає рівень захворюваності на  алергію, ожиріння, запальні процеси кишківника і навіть аутизм. «Гіпотеза гігієни» намагається пояснити це явище, бо не можна все «спихати» на гени,  які не так швидко змінюються.

Дослідження показують, що відсутність мікробного впливу на ранній стадії життя, яке необхідно для належної підготовки нашої імунної системи, в кінцевому підсумку може вплинути на розвиток названих захворювань.

Дані епідеміологічних досліджень свідчать про те, що діти фермерів, які ростуть в менш гігієнічному середовищі, мають меншу ймовірність розвитку астми. І навпаки, посилена гігієна і очищення всього, що потрапляє в ротову порожнину, цей шанс підвищує.

Дослідники кажуть, що мити руки звичайно ж, треба, але робити це слід тоді, коли це запобігає поширенню інфекційних захворювань – перед їдою, після відвідин туалету, після їзди в громадському транспорті. В інший час необхідним це не є!

 

Переклад та адаптація Любов Гоцуляк

Джерело

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Не всяка чистота – запорука здоров’я

Чого ми не знаємо про чистоту рук? 

Профілактика гострих кишкових інфекцій рятує життя