Стоматологи попереджають про небезпеку самостійного відбілювання зубів

Дев’ять друзів із десяти порадять вам народні методи відбілювання зубів. І на дев’ятьох з десяти сайтів ви знайдете наступні рецепти:

  • сода
  • перекис водню
  • активоване вугілля, або (!!!) попіл з каміна
  • лимон
  • йод

Потрібно узяти один із цих інгредієнтів (чи ледь не всі зразу) і потерти ними зуби за допомогою щітки. Тут і там обіцяють вражаючий ефект вже за 1 застосування!

Михайло Єфімов, дантист стоматологічної клініки «СтоматГарант» щиро подивований радикальними діями тих, хто хоче швидко і дешево відбілити зуби:

«Використання таких активних речовин, як сода, перекис, не кажучи вже про решту, є невиправданим і недоцільним. Адже, навіть якщо вам вдасться на деякий час зробити зуби трохи білішими, за рахунок агресивного чищення високоабразивними частинками, з часом пошкоджена емаль буде швидше набирати  наліт. 

У США білосніжна усмішка – це атрибут кожного. Відбілювання там проводять з 16-літнього віку щороку. Для українців ця процедура теж доступна!

Її  можна проводити як вдома, так і безпосередньо у кабінеті лікаря. Перший варіант вимагає більше часу і відповідальності самого пацієнта, і не на багато  більше щадить зуби. Він має таку послідовність: пацієнт приходить до мене, я роблю відбитки його зубів і виготовляю силіконову капу, в яку заноситься  відбілюючий гель на основі діючої речовини – пероксид карбаміду (бажано 10-20 %). Існує певний графік використання капи з подальшою прогресією в часі І  пацієнт сам вирішує, коли зупинитись. Але є одне «але», цю процедуру можна використовувати тільки на здорові (позбавлені карієсу) зуби.

Кабінетне відбілювання діє за тим же принципом, але більш агресивне через високу концентрацію карбаміду – 35%, зате дає результат за один прийом. Іноді для цього використовують спеціальну лампу, яка прискорює дію гелю.

І все ж, варто пам’ятати, що будь-яке відбілювання спрямоване на пігменти, які зуб вбирав протягом всього життя, тому не варто очікувати, що ваші зуби стануть ідеально білими, «кольору сантехніки». А якщо вам все ж хочеться мати зуби, як у зірок кіно та естради, то це не відбілювання, а вініри!»

Підготувала Ася Дан

 

Читайте також:

Похід до стоматолога: сьогодні і 3000 років тому