Полоскання олією: від карієсу і 30 хвороб

Хто не мріє про білосніжну усмішку, здорові ясна і свіже дихання? А як щодо одночасного покращення роботи травної системи і профілактики алергії? Вірте чи ні, але на все це здатна одна нехитра косметична процедура – полоскання ротової порожнини олією. Як це працює, читайте у цій статті.

І знову Аюверда

Те, що полоскання олією (Oil pulling) допомагає позбутися бактерій і токсинів, вперше помітили ще в давній Індії. Аюверда – система індійської традиційної медицини – пропонує два способи проведення процедури: «гандуша» – в рот набирають максимальна кількість олії і тримають там протягом 20 хвилин; і «кавала граха» – невелика кількість олії тримається в роті кілька хвилин, а потім полощеться ротова порожнина і горло. В обох випадках ковтати олію не можна.

Супердетокс Oil pulling

На відміну від води, олія розчиняє наліт на зубах і «витягує» віруси, бактерії, грибки та мікроби. Це дозволяє знизити ризик не тільки такої проблеми, як карієс. Адже мало хто знає, що токсини і живі мікроорганізми у ротовій порожнині здатні спровокувати виникнення артриту, артрозу, серцевих і багатьох інших захворювань.

Брюс Файф – автор книги про полоскання оліями – стверджує, що при слабкому імунітеті шкідливі мікроорганізми ротової порожнини можуть поширитися по всьому тілу й викликати інфекційні та запальні процеси.
Ідею лікаря Файфа підтримують в усьому світі, а про користь процедури схвально відгукуються навіть зірки. Вчені теж зацікавилися цим питанням і вже довели, що полоскання здатні знищити зокрема такого мікроба, як streptococcus mutans – винуватця виникнення карієсу. Окрім цього полоскання допомагає знищити неприємний запах із рота, відбілити зуби, зміцнити ясна і знизити ризик понад 30 хвороб.

Все просто, як 2+2

Більшість мікроорганізмів, що населяють ротову порожнину, вкриті жировою мембраною. І коли ми полощемо зуби олією (теж жиром), у бактерій не залишається іншого виходу, як приєднатися до загальної маси. Пам’ятаєте, що відбувається з краплинками олії, наприклад, в тарілці супу – вони зливаються воєдино. Те ж саме відбувається і під час олійної процедури.

Найкраще для полоскання підходить кокосова олія холодного віджиму, завдяки високому вмісту лауринової кислоти вона на відмінно справляється з бактеріями та іншими «чужими». Непогано підходить і кунжутна олія, і взагалі, саме її рекомендує використовувати вищезгадана Аюверда. Що стосується олії з виноградних кісточок і сої, то їх краще використовувати для інших цілей.

Полоскання олією краще здійснювати зранку, ще до того, як почистите зуби. Просто налийте 2-3 чайні ложки олії в посудину з кришкою і трохи потримайте під гарячою водою. Рекомендовано тримати олію в роті близько 20 хвилин, але дотриматися цієї норми може бути непросто. Не хвилюйтесь, навіть 2-5 хвилин полоскання значно покращить стан вашої ротової порожнини і допоможе позбутися більшості шкідливих мікроорганізмів. Після закінчення процедури виплюньте олію (тільки не в раковину, аби не засмітити труби), прополощіть рот теплою водою і приступайте до чищення зубів пастою.

Саме з таких простих, але дуже корисних звичок і починається здоров’я. Тож чи не варто спробувати?