Реклама змінює психіку дітей

Сучасну людину скрізь оточує реклама – аспект життя, якого практично неможливо уникнути. Реклама голосна, довга та перериває фільм на найцікавішому моменті, але саме реклама є ефективним засобом маніпуляції масовою свідомістю. Які психологічні методи застосовує телевізійна реклама для того, щоб ми купили те, що ще пару хвилин тому ми і не збирались, і як уберегти піддатливу дитячу психіку від прийомів нейромаркетингу – наша тема сьогодні.

В основі будь-яких рекламних технологій лежить маніпулювання свідомістю. Маркетологи воліють формувати наш світогляд, нав’язуючи нам, де і на що витрачати наші власні гроші, позбавляючи можливості критично мислити. Звісно, прямий заклик – купи! – відштовхує споживача, адже свобода вибору — одна з основних людських цінностей, тому найголовніше завдання реклами – скласти враження, що людина сама добровільно прийняла рішення. Тому стрижнем ефективної реклами є приховане управління потенційними покупцями. Мішенню стають підсвідомі потреби і бажання, які є однаковими для більшості людей. Реклама пропонує не просто товар, а образ нового життя, нового тебе, втілення мрій тут і зараз без особливих зусиль! Але чи дійсно саме цей мобільний телефон зблизить тебе з твоїми домашніми, кондиціонер для білизни створить домашній затишок, а дезодорант допоможе закохати в себе хлопця?

Щоб обійти пастки, розставлені маркетологами, потрібно знати основні прийоми впливу та вміти знаходити їх у рекламі.

 

Основні прийоми психологічного впливу реклами

Ідеальна картинка

Найбільш впливовими на підсвідомість кожної людини є жіночі та дитячі образи, і лише потім – образи чоловіків і тварин. Побачивши в рекламі гарнесенького малюка або привабливу жінку, виникає асоціація – якщо я придбаю «це», я теж матиму таке життя.

Метод «троянського коня»

Реклама починається із переліку позитивних якостей товарів конкурентів, після чого надається один «вагомий аргумент», покликаний перекреслити всі їхні плюси і звернути увагу на товар, що рекламується.

Третього не дано

Надається альтернатива «або…або…», що покликано обмежити вибір споживача. Насправді ж зазвичай існує низка альтернативних варіантів.

Гра на типових людських страхах

Особливо ефективна у сфері здоров’я та зовнішнього вигляду. В даному випадку основний месседж не «купи і стане краще», а «купи, інакше стане гірше».

Участь відомих людей

Ефективність реклами значно зростає, якщо в ній беруть участь відомі особистості. Споживач підсвідомо бажає мати щось спільне із обожнюваним кумиром або просто долучитися до зіркового життя.

Використання незрозумілих слів і термінів

Велика кількість складних вузькоспеціалізованих термінів створює у споживача відчуття професійного і компетентного підходу

Систематичне повторювання

Якщо повторювати якесь твердження декілька разів, воно сприймається як загальновідома істина. Ефект посилюється, якщо почати з фрази «очевидно, що…». Споживач підсвідомо боїться здатися некомпетентним, тому охоче зробить вигляд, що йому теж все очевидно. 

 

Вплив реклами на дітей та підлітків

Діти та підлітки є ласим шматочком для виробників: найменші легко випрошують вподобаний товар у батьків, а старші мають карманні гроші і здатні робити покупки самостійно. До того ж через декілька років вони стануть повноправними споживачами, зі своїми сформованими смаками та уподобаннями. Тому виробники зацікавлені в тому, щоб привити любов до своїх торгових марок ще з дитинства.

На відміну від дорослої людини, яка може мислити критично, дитиною легше маніпулювати; реклама для неї – яскрава і динамічна історія зі щасливим кінцем. Часто малюки зачаровано дивляться на екран телевізора протягом рекламної паузи – вона голосна, музична, її герої завжди усміхнені і гарно виглядають.

Старші діти хочуть бути в тренді, тому копіюють героїв рекламних роликів, вдягаючись так, як вони і купуючи ті ж товари. Реклама за участі зірок – безпрограшний варіант для цієї вікової групи.

І найбільша проблема не в тому, що батьківські гроші витрачаються на непотрібні дрібниці – багато рекламних роликів закликають «перекусити», в результаті чого повноцінне харчування часто заміняється цими «перекусами», що шкодить травленню дитини. Реклама також шкодить зору, адже вона настільки динамічна, що очі перенапружуються – діти часто і моргати забувають! Нерідко реклама робить дитину агресивною. По-перше, ролики повторюються дуже часто, перериваючи цікаві мультики. По-друге, якщо батьки не можуть дозволити собі купити дитині той чи інший дорогий товар, у дитини виникає розчарування.

 

Корисні поради

  • Зробіть життя вашої дитини максимально різноманітним і цікавим, щоб їй не потрібно було «вбивати» час перед телевізором (спортивні секції, рухливі ігри, походи).
  • Звертайте увагу дитини на хитрощі маркетологів, обговорюйте це з нею і проводьте паралель з реальним життям, висміюючи нереальність рекламного світу та його персонажів.
  • Навчіть дитину знаходити неспівпадіння між рекламою та реальним продуктом. Поясніть, що виробнику важливо продати свій товар, навіть якщо для цього треба викривити реальність.

Виховуйте в своїх дітях розумних споживачів змалечку – так ви зекономите сімейний бюджет, а також збережете психіку і зір вашої дитини!

Підготовлено Галиною ТЕЛИЧУК 
спеціально для “Живи активно!”

Читайте також:  Запахи впливають на рішення людини    

                         Що стоїть за активністю у соціальній мережі?