Ультразвукова чистка зубів: кому і для чого?

Чи задоволені ви виглядом ваших зубів? Чи впевнені, що правильно чистите зуби? Чи відомо вам, які наслідки може мати для здоров’я зубів та ясен не до кінця почищений зубний камінь? Для того, щоб відповідати на всі ці питання впевнено та не турбуватися про стан своїх зубів, слід регулярно проходити професійну чистку у стоматолога. А от як часто, з чого вона складається і найголовніше – навіщо – нам допомогла розібратися стоматолог Юлія ЧАЛИШ.

Кому, як часто?

Чистка зубів необхідна всім без винятку. Деяким людям достатньо проводити професійну чистку у лікаря раз на рік, а комусь навіть частіше. Все залежить від швидкості утворення твердого зубного нальоту і від стану ясен.

Чому утворюється зубний камінь?

Основна причина утворення зубного каменю – це недостатньо якісна гігієна порожнини рота. У цьому випадку на зубах залишається м’який зубний наліт. Він із часом мінералізується, починають активно розмножуватись мікроорганізми, і в результаті він перетворюється на камінь. Хоча важливу роль в утворенні відкладень грає також якісний склад слини і обмінні процеси в організмі.

Чим він небезпечний?

Зубний камінь є головною причиною виникнення запалення ясен (гінгівіту). Якщо камінь не прибирати і гінгівіт не лікувати, це призводить до пародонтиту – набагато серйознішого захворювання. У цьому випадку вражається не тільки слизова оболонка ясен, але і зв’язка, яка тримає зуб у лунці і кістка. Згодом кістка і ясна атрофуються, і зуби починають розхитуватися.

З яких етапів складається професійна чистка?

В основному в клініках чистка складається з трьох етапів: спочатку камінь прибирають за допомогою ультразвуку – він дробить камені, а струмінь води вимиває залишки каменю і нальоту із зубоясенних кишень. Після цього темний зубний наліт здувається содою за допомогою апарату AirFlow. І наприкінці зуби поліруються зубною пастою і щіткою. Іноді присутній ще один етап – покриття зубів спеціальним гелем, що містить фтор. Тільки при такому комплексному очищенні видаляються всі зубні відкладення.

Як правильно чистити зуби вдома?

Чистка в домашніх умовах повинна бути регулярною (двічі на день: вранці і ввечері). На чистку зубів має йти не менше 2 хвилин. Особливу увагу потрібно приділяти боковим ділянкам, оскільки там, через анатомічні особливості будови порожнини рота, накопичується найбільша кількість зубного нальоту. Чистити зуби слід щіткою від ясен до ріжучого краю зуба, тобто верхні зуби від ясен вниз, а нижні від ясен вгору вимітаючими рухами. Також слід приділяти увагу язику – його теж потрібно регулярно очищати від нальоту.

Обов’язково потрібно міняти щітку раз на два місяці, адже в щетинках щітки накопичується патогенна мікрофлора. Пасти також рекомендується періодично міняти – закінчується тюбик пасти однієї фірми, переходьте на іншу. Контролювати якість чищення зубів ви можете так: після чистки проведіть язиком по поверхні зубів – вона повинна бути гладенькою. Якщо після ретельного очищення ви відчуваєте, що поверхня зубів шорстка, придбайте щітку більшої жорсткості. 

Підготувала Галина Теличук

Читайте також

Чому виникає чутливість зубів і що з цим робити 

Похід до стоматолога: сьогодні і 3000 років тому 

10 речей, які непомітно руйнують зуби