Психологічне самопочуття – люди з віком стають щасливішими

Психологічне самопочуття пов’язане із багатьма факторами, до яких належать успішність кар’єри, задоволення від стосунків та навіть стан здоров’я.

Вчена Ангеліна Сутін із Державного медичного університету Флориди (Флорида, США) разом із колегами проаналізувала результати двох тривалих досліджень BLSA (NIH’s Baltimore Longtitudinal Study of Aging) та NHANES (CDC’s National Health and Nutrition Examination Survey), в ході яких було здійснено понад 10000 оцінювань самопочуття, стану здоров’я та інших факторів протягом 30 років.

Проаналізувавши дані всіх учасників, вчені виявили, що старші учасники мали нижчий рівень доброго самопочуття, ніж молодь та люди зрілого віку. Враховуючи різні фактори, науковці виявили, що особи, народжені в один і той самий період, мали унікальний досвід, який впливав на оцінку щастя та опти- мізму. Команда вчених також проаналізувала ці самі дані та виявила, що задоволення життям зростає із віком учасників.

Крім того, власне відчуття добробуту зростає з віком, проте загальний рівень добробуту залежить від періоду, в який був народжений учасник.

Коментар редакції: «Психологічне самопочуття пов’язане із багатьма факторами, до яких належать успішність кар’єри, задоволення від стосунків та навіть стан здоров’я. Хоча саме унікальний досвід визначає відчуття щастя та оптимізму, це масштабне дослідження довело, що задоволення життям зростає з віком».

За даними – Sutin A.R., Terracciano A., Milaneschi Y., An Y., Ferrucci L., Zonderman A.B. “The Effect of Birth Cohort on Well-Being: The Legacy of Economic Hard Times.” Psychol Sci.