Навіть незначне забруднення повітря спричиняє рак легень

Європейські дослідники нещодавно представили дані, згідно з якими забруднення повітря відіграє далеко не останню роль в захворюванні на рак легень. Оле Раасчоу-Нільсен та його колеги з науково-дослідного центру спілки онкологів (Danish Cancer Society Research Center, Данія) завершили перспективний аналіз даних, отриманих в рамках дослідження ESCAPE (European Study of Cohorts for Air Pollution Effects).

Загалом було проаналізовано дані 312 944 учасників дослідження і близько 4,1 млн пацієнто-років. Протягом періоду подальшого нагляду (що тривав у середньому 12,8 року) відбулося 2095 випадків діагностування раку легень. Мета-аналіз показав істотний зв’язок між раком легень і твердими частками <10 мкм, що було представлено у відношенні ризиків 1,22. Аналіз зв’язку між забрудненням повітря і аденокарциномою легень виявив існування такого зв’язку для твердих часток <10 мкм (відношення ризиків 1,51) і <2,5 мкм (відношення ризиків 1,55).

Найміцнішим був зв’язок серед учасників, які проживали за однією адресою довгий період часу. Автори дослідження зробили висновок, що забруднення повітря твердими частками сприяє захворюваності на рак легень в Європі.

Коментар редакції: «Результати цього широкомасштабного європейського дослідження за участі більше ніж 312 900 пацієнтів говорять про те, що довготривале проживання у місцевості з низькорівневим забрудненням повітря може збільшити ризик розвитку раку легень, і зокрема виникнення аденокарциноми».

Джерело: Ole Raaschou-Nielsen, Zorana J. Andersen, Rob Beelen, Evangelia Samoli, Massimo Stafoggia, Gudrun Weinmayr, et al. «Air pollution and lung cancer incidence in 17 European cohorts: prospective analyses from the European Study of Cohorts for Air Pollution Effects (ESCAPE).» The Lancet Oncology