Незвичні зимові розваги, доступні в Україні

Комусь, можливо, вже трохи «приїлися» традиційні зимові розваги – ковзани, бігові та гірські лижі, сани, запряжені кіньми чи з собачими упряжками, як у старину, чи й сучасні снігоходи та сноуборди, що віднедавна стали звичними… А сніжної зими хочеться чогось нового, незвичного! Що ж, варто зазначити, що зараз є чималий вибір таких занять. Деякі з них, що найбільш швидко здобувають популярність, «Живи активно!» нещодавно відзначав у окремому матеріалі. Однак слід розуміти, що далеко не все, що зараз у тренді, доступне в Україні.

Звичайно, той же згаданий сноутюб, наприклад, вже цілком освоївся на схилах спусків українських гірськолижних курортів та звичайних гірок. Це недорога розвага, доступна для дітей та дорослих, яка до того ж не вимагає особливих навичок та фізичної підготовки. Під сноутюбінг можна пристосувати й старі зношені автомобільні покришки великого діаметру, а далі – була б добре втрамбована гірка!

Щодо айскартингу сказати важко, а от зимовий картинг по засніженному автодрому вже давно практикується українськими любителями. Основна відміна від літньої версії –  це зимові покришки (що використовуються, як правило, не один сезон). Перевагою зимового картингу є незрівнянно менша вимогливість до двигуна, та до певної міри – до шасі, ніж улітку. Зимове пілотування для картингіста найбільше схоже на їзду по треку у дощ. Із зимового картингу вже не перший рік навіть проводять загальнонаціональні змагання.

Фрірайд і снігоступінг на свій страх та ризик у нас також практикують відчайдухи та екстремали, адже вони якраз не потребують підготовлених маршрутів.

Щодо такої екзотики, як сноукайтинг та скіджорінг, то вони лише набувають в Україні визнання і займатися ними при наявності необхідного обладнання можна лише індивідуально, масові послуги поки що не надаються.

Та не варто сумувати, на найпопулярніших карпатських курортах є достатньо альтернативи звичним заняттям. Це і зимовий зорб, коли величезну прозору кулю штовхають з гірки, вона котиться вниз, а в людини всередині кулі за час спуску просто зашкалює адреналін. Популярний на багатьох гірськолижних курортах світу атракціон «Big-Airbag» також уже є і в Буковелі. Ця величезна повітряна подушка першопочатково розроблялася для тренування спортсменів. Але тепер вона стала доступна для широкого кола людей. Стрибки на ній безпечні, тож любителі складних акробатичних трюків на лижах та сноубордах можуть тут сміливо їх виконувати.

Хоча поки що для катання по снігових заметах напрокат не візьмеш SlideScooters — модифіковану версію електричного скутера з лижною дошкою замість переднього колеса, та таке катання можна замінити їздою на іншому новомодниму електричному скутері із системою автобалансування «Segway». Багато хто вважає, що глайдінг на сигвеях не те що по снігових пагорбах, а навіть по засніжених вулицях є досить небезпечним заняттям – все одно, що на легковому авто з літньою гумою їхати в ожеледицю. Однак ця проблема вирішується обладнанням скутера спеціальними зимовими шинами (вони, до всього іншого, мають великий діаметр, що злегка піднімає платформу в порівнянні з базовим «літнім» розташуванням). Більше того, виробляють спецшини для сигів, на яких можна їздити не тільки по снігу, але й по льоду. До речі, у європейців та американців ця розвага вже увійшла в десятку найпопулярніших новорічних і різдвяних видів екстриму.

Доступною альтернативою може стати й сноубайк – «сніговий велосипед», розроблений у Австрії. Це унікальна комбінація байка та лиж для катання по будь-яких засніжених схилах. Незначна вага сноубайків та їхня конструкція дозволяють піднятися на гору на будь-якому витягу. 5 точок опори, зручне сидіння та амортизатори забезпечують стійкість транспортного засобу та комфортність катання. Сноубайк дуже маневрений та нескладний в управлінні. Навчання їзди базується на рефлексах людини, тому більшість початківців дуже швидко прогресують. Для впевненого катання достатньо пару годин покататися з інструктором. А різні стилі катання легко опанувати до душі й екстремалам, і людям, які люблять спокійне катання. Сноубайк підходить для всієї сім’ї чи компанії, адже є різні моделі сноубайків: як для дорослих (обмеження у вазі до 100 кг) так і для дітей (з 4 рочків).

Обов’язково спробуйте щось нове!

Незабутніх вам вражень!