Застуда при похолоданні: заходи швидкого реагування

У вас пече в горлі. Голова важка. Все тіло ниє. Так, ви знову підхопили застуду. За статистикою, в середньому кожна людина хворіє на застуду тричі на рік і кожна така хвороба триває близько 9 днів. Але це не означає, що вам треба здаватися. Ви можете успішно поборотися з застудою, якщо вона тільки починається. Звісно, ви не зможете повністю позбутися застуди – але в ваших силах ужити низку заходів на найбільш ранніх етапах прояву застуди – і таким чином значно полегшити симптоми та скоротити перебіг захворювання.

Щойно ви відчули перші симптоми

Почніть пити воду або інші напої. Належна гідратація організму допомагає послабити такі типові симптоми застуди як біль у горлі чи закладений ніс.

Прополощіть горло солоною водою. Для цього візьміть склянку теплої води і розчиніть у ній пів чайної ложки солі. Така процедура очищує тканини горла від слизу та подразників, зменшує запалення, виводить з дихальних шляхів бактерії та заражені вірусом клітини.

Очищуйте ніс. За появи перших симптомів закладання носа прочистіть ніс тим самим розчином солі, який ви приготували для полоскання горла. Прийміть гарячий душ – тепла пара добре допомагає очистити носові пазухи.

Упродовж перших двох годин

Прийміть ліки, які знімають больові відчуття. Це можуть бути таблетки парацетамолу або порошок від застуди та грипу на основі парацетамолу з антиалергійними компонентами, які поліпшуватимуть ваше самопочуття, зніматимуть закладеність носа, печіння та сльозливість очей, а також допомагатимуть виводити з дихальних шляхів слиз.

Використовуйте перевірені природні ліки. Як запевняють експерти, різноманітні спреї для носа і горла та сиропи від кашлю мають недоведену ефективність. Натомість пийте гарячий чай, додавайте до нього цитрину, калину, імбир, малину та будь-які ягоди. Підсолоджуйте напої медом, а також просто їжте мед.

Упродовж наступних шести годин

Якщо є можливість залишитися вдома – зробіть це без вагань. Вашому організму буде легше боротися з вірусом, якщо ви добре відпочинете. Якщо ж ви змушені ходити на роботу – намагайтеся триматися подалі від свої колег, особливо в перші кілька днів, коли ви найбільш заразні, частіше мийте або дезінфікуйте руки.

Не забувайте багато пити. Випивайте якомога більше рідини – води, чаю, фруктових напоїв. Усі напої мають бути теплими. Не нехтуйте таким перевіреним бабусиним засобом лікування як курячий бульйон – як стверджують експерти, він справді допомагає полегшувати симптоми застуди.

Скиньте з себе хворобу. Зважте, чи дозволяє вам самопочуття трохи порухатися. Якщо так – зробіть якісь легкі вправи – вони дадуть поштовх до виведення токсинів. Утім, не слід занадто напружуватися – частота вашого пульсу і так підвищена, а від вправ він не має почащуватися більше, ніж до  100 ударів за хвилину.

Наприкінці дня

Цей час – ваш останній шанс поборотися з інфекцією. Передовсім, підтримайте свою імунну систему збалансованим та здоровим харчуванням. У цей час організм особливо потребує білків (нежирне м’ясо чи риба), живих кисломолочних продуктів і великої кількості овочів, що багаті на антиоксиданти.  Ляжте спати раніше, ніж звичайно. Перед сном прийміть гарячий душ.

Наступного дня

Якщо вам не стало краще, та ще й з’явилися нові симптоми, як-от гарячка, сильний головний біль, нудота – викликайте лікаря. Це може бути грип або інша інфекція, що потребує професійного лікарського нагляду.

Якщо ж ви почуваєтеся не гірше і вам, можливо, навіть стало трохи легше – продовжуйте сумлінно виконувати всі ці рекомендації, які стосувалися першого дня. Ще кілька днів такого режиму – і ви будете почуватися цілком здоровими!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Як скоротити тривалість застуди

Нетрадиційний чай для зміцнення імунітету