Маса тіла залежить від часу пробудження зранку

Маса тіла людини пов’язана з часом пробудження організму.

Американські вчені проаналізували дані 330 молодих жінок, щоб встановити їхні звички сну, та те, як ці звички впливають на масу тіла. Визначивши на початку дослідження конституцію тіла пацієнток, їм видали датчик активності для запису їх рухової діяльності протягом дня і сну в нічний час.

Дослідники відстежували сон учасниць протягом одного тижня. Вчені виявили, що пацієнтки, які відходили до сну і прокидалися приблизно в один і той самий час кожного дня, мали нижчий відсоток жиру. Учасниці дослідження, у яких час відходу до сну і підйому протягом тижня коливався більше ніж на 90 хвилин, мали вищі показники жиру порівняно з тими, у кого час відходу до сну і підйому протягом тижня коливався менше ніж на на 60 хвилин.

Зокрема, час пробудження був особливо пов’язаний з кількістю жиру в організмі.

Пацієнтки, які щоранку прокидалися в один і той самий час, мали меншу кількість жиру.

Відзначивши, що невпорядковані звички сну і поганий сон пов’язані з ожирінням, автори дослідження дійшли висновку, що стійкі звички сну та здоровий сон можуть відігравати важливу роль у зменшенні ризику відкладання надмірної кількості жиру в організмі у жінок молодого віку.

Bailey B.W., Allen M.D., LeCheminant J.D. et al. Objectively Measured Sleep Patterns in Young Adult Women and the Relationship to Adiposity // Am. J. Health Promotion. – 2013, Nov 7.

«Підтримка здорових звичок сну і пробудження в один і той самий час кожного дня позитивно впливає на роботу гормонів, вживання продуктів харчування і фізичну активність».

Photo by it’s me neosiam from Pexels

Також читайе “Міцний сон – крок до схуднення”

“Як забезпечити собі якісний сон?”