Хронічне недосипляння викликає генні мутації

Результати нещодавнього дослідження показали, що навіть одна ніч поганого сну може спричини зміни генів, які відповідають за наш біологічний годинник.

Раніше вже було доведено, що поганий сон негативно впливає на метаболізм, а також підвищує ризик розвитку ожиріння і цукрового діабету 2 типу. Наразі шведські дослідники з Уппсальського університету та Каролінського інституту на чолі з Джонатаном Сідернісом виявили ще один шкідливий ефект поганого нічного відпочинку.

В рамках дослідження вчені проаналізували дані 15 здорових чоловіків з нормальною вагою, які провели дві доби в лабораторії під наглядом фахівців. При цьому деякі з них повноцінно спали протягом 8 годин і більше, в той час як іншим учасникам дослідження не давали зімкнути очей. Після цього дослідники взяли зразки тканин з живота і стегон – важливих у регулюванні метаболізму та рівня цукру в крові.
 
Дослідження цих зразків показало, що вже після однієї ночі недосипу регулювання і діяльність генів, відповідальних за біологічний годинник людини, змінилися. Зокрема зросла чутливість до глюкози і відбувалися порушення обміну речовин.

Однак на даному етапі дослідники не можуть точно сказати, наскільки стійкими є ці зміни. «Цілком імовірно, що ці зміни нівелюються після однієї або декількох ночей хорошого сну. З іншого боку, має місце так звана метаболічна пам’ять, тому при періодичному недосипі, наприклад при роботі на нічних змінах, ці порушення можуть мати більш довготривалі наслідки», – зазначили дослідники.

За матеріалами сайту «Medscape»

Читайте також:

Надмірна чи недостатня кількість сну є шкідливою для серця