Вплив хурми на холестерин

Здавна хурму називали «їжею богів», завдяки смаковим властивостям та цілющим якостям. Вона вміщує вітаміни, в том числі групи С, D, E. Відновлює імунітет, а клітковина в її складі та фенольні сполуки запобігають розвитку атеросклерозу. Хурма при холестерині – незамінний продукт в раціоні. Обов’язково включайте хурму у свій раціон, якщо у вас підвищений рівень поганого холестерину.

 

Корисні властивості та склад хурми

 

Хурма – пізній фрукт, який знаходиться у продажі круглий рік. Самим смачним та корисним вважається яскраво-оранжевий сорт, в якому знаходиться велика кількість клітковини. Вона необхідна для людського організму.

 

Хурма – потужний засіб проти серцево-судинних захворювань, ракових пухлин, жовчнокам’яної хвороби та шлункових захворювань.

В хурмі вдвічі більше корисних мікроелементів і харчових волокон, ніж в яблуках.

Споживання продукту дозволяє стабілізувати серцевий ритм. Це важливо при тахікардії, брадикардії чи аритмії. Він запобігає руйнуванню капілярів, завдяки тому, що в його складі знаходиться корисна речовина – Рутин. Хурму назначають як профілактичну дієту для сердечників та людей, які страждають від авітамінозу та нестачі поживних речовин. Хурма здатна запобігати розвитку атеросклерозу та виводити холестерин з крові.

Серед корисних властивостей відзначається зниження фактору ризику виникнення інфаркту чи ішемічного інсульту, деяких небезпечних захворювань серцевого тракту.

Продукт допомагає відновить дефіцит вітаміну Е.

 

Надає протидію підвищеному холестерину в крові. Це дозволяє запобігти розвитку атеросклеротичних бляшок. Достатньо споживати по одній хурмі в день, для того, щоб запобігти розвитку серцевих захворювань, зміцнити імунітет та забезпечити організм необхідною кількістю поживних речовин. Фрукт складається із клітковини та фенольних сполук. Це обумовлює його високу цінність в медицині.

 

Оранжевий колір говорить про наявність в складі каротину. Він виступає як активний антиоксидант. Фрукт містить антиоксиданти і інших видів, однак цей самий ефективний. Крім каротину, хурма вміщує велику кількість вітамінів та мінералів, дефіцит яких помітно відчувається зимою.

 

В склад хурми входить калій, магній, залізо і йод, а також інші складові, які потрібні для користі організму, але в меншому пайовому відсотку.

 

Не тільки плід відрізняється цілющими властивостями. В народній медицині присутній засіб, заснований на листі хурми. Запарив на 20 хвилин свіже листя оранжевого фрукта, можна запобігти розвитку анемії.

 

Споживати плід людям, які мають гострі захворювання травного тракту не рекомендується. Речовина, яка створює відчуття в’язкості – танін, може агресивно впливати на слизову оболонку шлунково-кишкового тракту та частково пошкодити її. Продукт має високу харчову цінність, тому його можна використовувати для ефективної та смачної дієти. Популярним вважається сорт хурми Корольок, який багатий на клітковину.

 

Чи можна споживати хурму при високому холестерині

Допустимо споживати хурму при високому холестерині? В ній міститься клітковина. Вона накопичується в організмі людини, зупиняє руйнівний вплив холестерину та виводить його. Тому продукт можна споживати при холестерині, навіть потрібно.

 

Клітковина виступає сполучним елементом. Після її споживання «поглинається» холестерин в крові та осідає на стінках шлунково-кишкового тракту. При першому виділенні екскрементів, всі частини, які осідають будуть виводиться з організму. Кількість поганого холестерину помітно падає.

 

Фенольні сполуки виконують роль захисної оболонки проти серцевих захворювань та атеросклерозу. З точки зору медичних експертів, хурма рекомендована всім людям, які хворіють на атеросклероз. Необхідно зберігати при цьому розумні межі продукту, який споживається, щоб не знизити корисний холестерин. Різке зниження рівня холестерину може призвести до масового стресу організму.

 

Як правильно вибрати хурму

 

Якщо ви хочете придбати хурму щоб просто поїсти, не звертаючи увагу на корисні властивості, то практично кожний фрукт підійде. Однак, вибираючи продукт, який вміщує в себе як можна більше поживних та корисних речовин, необхідно бути уважними. Навіть незначний дефект на шкірці може свідчити про втрату корисних властивостей.

 

При виборі враховуйте:

  • Колір. Плід повинен мати яскраво-оранжевий  відтінок, в деяких місцях переходити в багряний колір. Листя не мають бути соковитими. Це значить, що фрукт ще дозріває, містить концентрований танін. Це може привести до проблем зі шлунково-кишковим трактом.
  • Шкірка. Головний аспект – відсутність зовнішніх дефектів. Шкірка не повинна мати тріщини, бути в’ялою чи покритою чорними плямами. На дотик вона має пружинити.
  • М’якуш. Консистенція, віддалено нагадує желе, солодка з відсутністю яскраво вираженої терпкості.

Спираючись на вищенаведені фактори, можна вибрати хурму не тільки за смаком, але і по наявності поживних речовин. Недозрілий плід являє собою загрозу для дітей. Таніт знаходиться в підвищеній концентрації, що може викликати нетравлення шлунку. Виняток становить сорт Шарон, який рекомендовано споживати трохи недозрілим.

Як правильно споживати хурму

 

Хурма містить велику кількість поживних речовин. Позитивно впливає на весь організм. Допомагає в лікуванні та профілактиці підвищеного холестерину. Але в її споживанні необхідно знати міру.

 

В склад оранжевого плоду входить танін, який в надлишковій кількості провокує проблеми зі шлунково-кишковим трактом. Необхідно споживати продукт в міру, дотримуючись встановлених норм. Тоді корисні властивості пектину, який є вивідним елементом, допоможуть нормувати рівень поганого холестерину.

 

Рекомендації по правильному споживанні хурми:

  • Забороняється споживати на добу більше ніж три штуки. При наявності цукрового діабету – один плід раз у два дні. Інакше відбудеться збій між хорошим та поганим холестерином.
  • Забороняється споживати хурму на голодний шлунок.
  • Перед споживанням обов’язково зніміть шкірку.
     

Протипоказання по споживанню хурми

Хурма безпечна за умови споживання її в помірній кількості. Існує перелік пацієнтів, яким категорично забороняється споживати цей фрукт.

  • Людям, які хворіють на цукровий діабет другого типу;
  • При гострих захворюваннях шлунково-кишкового тракту, інфекційних запаленнях травної системи та виразці дванадцятипалої кишки.
  • Дітям, віком до 7 років.

В інших випадках фрукт рекомендується споживати для того, щоб зміцнити здоров’я та самопочуття.