Поради для спокійного міцного сну.

Швидкий темп життя, постійні стреси та нерви часто стають основною причиною  поганого сну. Звідси роздратованість, постійна втома та погане самопочуття. Але вихід є і ми пропонуємо кілька підказок, як забезпечити якісний та спокійний сон.

Скільки годин спати?

Це питання хвилює багатьох, і на нього необхідно дати відповідь. Хоча б протягом 2-х тижнів робіть нотатки з оцінкою того, як ви почувалися кожного дня. Зокрема, такі полярні характеристики вашого стану як «сповнений сил та енергії» і «виснажений і дратівливий» допоможуть зрозуміти, яка кількість годин сну є оптимальною саме для вас.

Коли вставати?

Оберіть однаковий зручний час, коли ви вставатимете, і додержуйтеся цього режиму щодня, незважаючи на робочі чи вихідні дні. Так Ви будете завжди сповнені силами і матимете гарне самопочуття.

Чи потрібен новий матрац?

Якщо Вам не зручно спати або Ви прокидаєтесь втомлені – зверніть увагу на матрац та подушку. Необов’язково купувати надто дороги речі для сну, інколи можні обійтися звичайною моделлю з піноматеріалів. Найголовніше, щоб Вам було  комфортно та зручно.

Ліжко = Сон. Сон приходитиме до вас набагато швидше, якщо ваш мозок асоціюватиме ліжко зі сном, а не з розмовами по телефону, переглядом електронної пошти тощо. Залиште ліжко винятково для сну і сексу, це суттєво покращить якість сну.

Тиша і спокій. Постарайтесь максимально нейтралізувати будь-який шум або спробуйте замінити його на так званий «білий шум». Добре допомагає спокійна музика з ритмом, повільнішим за ритм серцевих скорочень, або записи з імітацією шуму водоспаду, дощу, співу пташок тощо.

Повна темрява. Звільніть спальню від будь-яких джерел світла – як-от блимання комп’ютерного модему, надто яскравого табло електронного годинника, червоних вогників на панелі телевізора тощо.

Вимкніть комп’ютер. Вся домашня техніка, наскільки це можливо, має бути вимкнена й відключена від живлення.

Здорова прохолода. Якщо ви любите навіть улітку загорнутися в теплу ковдру, підтримуйте у спальні прохолоду. Утім, у зимову пору не варто надто захоплюватися прохолодою, щоб потім не довелося тремтіти під ковдрою і часто прокидатися.

Що пити перед сном? Не варто вживати алкогольні напої, міцний чай та каву пізніше, ніж за три години до сну. Відмовтесь від цього, адже сон стає тривожним, деяким навіть загрожує безсоння, і в результаті Ви прокидаєтесь втомлені. Краще випити тепле молоко чи збір заспокійливих трав, тоді Вам гарантоване гарне самопочуття.

Уникайте гострої їжі. Надто гостра або кисла їжа незадовго перед сном спричиняє посилене нічне серцебиття. Через це ви довго не зможете заснути, уві сні прокидатиметеся і наступного ранку будете почуватися геть розбитим.

Тютюн – ворог сну. Цигарка, як і кава, є стимулюючим засобом, тож слід відмовитися від куріння упродовж певного часу перед сном, аби організм міг увійти в режим спокою.

Правильний час для фітнесу. Уникайте фізичних вправ протягом останніх трьох годин перед тим, як лягаєте спати. Адже це навантаження не тільки для тіла, але і для нервової системи, тому іноді заснути дуже складно. Краще 15-20 хвилин поплавати в спокійному режимі в басейні чи просто прогулятися по парку перед сном.

Уважніше з ліками. Якщо у вас виникнуть підозри, що причиною поганого сну є ліки, які ви приймаєте, – зверніться до лікаря, який їх приписав, з проханням підібрати для них заміну або призначити інший режим прийому.

Боремося з пилом. Встановлено, що пилові кліщі часто викликають алергію, яка, крім шкоди для організму, заважає нормально спати. Засоби для зменшення кількості пилових кліщів добре відомі – це пилосос, волога ганчірка і пральна машина. Якщо ви маєте алергію на постільних кліщів, придбайте спеціальну гіпоалергенну постільну білизну.

Будьте уважні до свого організму, дотримуйтесь елементарних правил і міцний та спокійний сон Вам гарантовано.

За матеріалами медичного порталу MedHelp